I en längre artikel gör Göteborgs-Posten en stor sak av fallet med en illegal invandrare, eller ”papperslös” som man fortfarande kallar det och alltså uppehåller sig illegalt i landet, som inte erbjudits vård på de svenska skattebetalarnas bekostnad.

Det var i februari som Nawal Aouda i Svenljunga mådde dåligt och senare samma dag fick skjuts till akutmottagningen på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

Där ska det ha blivit stopp direkt med motiveringen att hon är ”papperslös” och vara tvungen att betala nästan 5 000 kronor ifall hon ville komma in.

En vän som följt med ska ha sagt åt vårdpersonalen att hon hade högt blodtryck, diabetes och inga pengar.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”SD – vad gör ni åt gratis vård till illegala?”

– De sa bara ”flytta på er, det finns andra som behöver komma in”, berättar Nawal.

Till slut lämnade de akuten.

– I den sekunden önskade jag att jag skulle dö och inte bli utsatt för sådant här. Jag är en människa, säger Nawal.

Väl hemma konstaterades att hon hade högt blodtryck, dock inte så det varit akut, och en annan vän som medicineras för samma problem kom med medicin.

50 kronor för läkarbesök

Några dagar därpå gick hon till en privat läkare, vilket hon bara behövde betala 50 kronor för som illegal. Där fick hon också mediciner utskrivna och läkaren påstod att man borde ha tagit in henne på akuten.

Kort efter händelsen har hon ansökt om asyl och hoppas att det ska göra det lättare att få vård.

Sedan 2013 har vuxna illegala invandrare rätt till samma vård som asylsökande, akut vård och vård ”som inte kan anstå”. Detta tolkas dock olika.

LÄS ÄVEN: Skenande vårdkostnader för illegala – nu uppe i kvarts miljard