En av tio kommuner betalat ut försörjningsstöd till illegala invandrare. ”De här barnens föräldrar har gjort ett val att stanna kvar.”

En undersökning SVT Nyheter gjort visar att 23 av 244 (244 av 290 svarade) tillfrågade kommuner betalat ut försörjningsstöd till illegala invandrare.

I de flesta kommuner handlar det om så kallat ”akut nödbistånd” och de kommuner som betalat ut mest pengar är Boden, Botkyrka, Gotland, Göteborg, Hässleholm, Karlskoga, Karlskrona, Landskrona, Malmö, Malung, Mönsterås, Ronneby, Sigtuna, Stockholm, Sundsvall, Sunne, Trollhättan, Ulricehamn, Vadstena, Vara, Vimmerby, Ödeshög, Östra Göinge.

Enligt prejudicerande domar är kommunerna inte skyldiga att ge ekonomiskt bistånd till illegala invandrare, som är de som fått avslag på sin asylansökan men ändå stannar kvar i Sverige.

I vissa kommuner väljer man att använda kommuninvånarnas pengar på detta sätt ändå.

I bland annat Stockholm och Malmö har det i vissa fall handlat om mer än nödbistånd och ett mer långvarigt finansiellt stöd; i Malmö om ca 150 familjer, i Stockholm ett tiotal.

– De här barnens föräldrar har gjort ett val att stanna kvar, vi vet inte hur lång tid, men det är inget barnen kan styra över och barnen ska inte drabbas av föräldrarnas beslut. Vi ska inte ha barn i Stockholm som fryser när det är kallt eller som är oroliga över att inte ha mat på bordet, säger Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd i Stockholm.

Från officiellt håll i Socialdemokraterna anser man att Stockholm och Malmö gör rätt.

– Jag tycker nog att det går ihop. De här människorna lever här olagligt, absolut, de har fått ett beslut att de inte får vistas här och ska återvända till sina hemländer. Men jag tror att de flesta av oss förstår att man inte kan låta barnfamiljer ha det hur dåligt som helst, säger Anna-Lena Sörensen, talesperson för Socialdemokraterna i sociala frågor i riksdagen.