Montage. Foto: Holger Ellgaard.

Inrikes

Socialdemokrat dömd för sexbrott mot asylsökare – Sveriges Radio utelämnar partitillhörighet

Publicerad 1/1/2019
Annons

I samband med Sveriges Radio rapporterade att en kvinnlig politiker dömts till fängelse för sexuellt utnyttjande av en asylsökare, ’glömde’ det statliga radiohuset att nämna kvinnans partitillhörighet. Detta trots att SR som källa refererar till en artikel där kvinnan tydligt beskrivs som socialdemokrat.

Under hösten 2017 inledde en 45-årig kvinna en sexuell relation med en 16-årig asylsökare på ett HVB-hem för ’ensamkommande’ i Västsverige. Kvinnan som vid tidpunkten var aktiv socialdemokratisk politiker och även satt som nämndeman i tingsrätten döms nu av samma tingsrätt till sex månaders fängelse för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: Misstänkt marockansk terrorist beskrivs av svenska medier som ”schweizisk man”

När Sveriges Radio rapporterar om domen väljer man att utelämna uppgiften att den dömda kvinnan är socialdemokrat. Trots att radiohuset refererar direkt till nyhetsartikeln hos systerbolaget SVT som tydligt uppger kvinnans socialdemokratiska partitillhörighet.

Kritiseras i sociala medier
I botten av varje artikel skriver SR att grunden i deras journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Mot bakgrund av detta och hur man rapporterat om den dömda socialdemokraten har reaktionerna varit många i sociala medier.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons