Efter att ha anklagats och sedermera åtalats för att ha sexuellt ofredat en partikollega döms nu socialdemokraten. Samtidigt avslöjas att partiet lät mannen stå kvar på listorna inför valet trots att han stod åtalad och hade en timeout.

Det var vid en middag på en herrgård anordnad av partiet 2018 som Kjell Ekelund ska ha tafsat på den före detta partikollegan Amela Johansson på rumpan. En anmälan gjordes i januari i år av en utomstående och strax därefter gjorde Johansson en egen polisanmälan.

Kjell Ekelund har i förhör förnekat att han medvetet skulle ha rört vid Amela Johansson och hävdar att han inte är den sortens person. Nu döms han mott sitt nekande och straffet blir 40 dagsböter á 300 kronor, totalt 12 000 kronor, plus skadestånd på 5 000 kronor till Amela Johansson.

Till JP/Jnytt säger Socialdemokraterna i Jönköpings läns att man precis tagit del av domen och ska diskutera dess konsekvenser samt Kjell Ekelunds framtid inom partiet.

Gavs ny chans

I början av månaden avslöjade JP/Jnytt att Ekelund fanns med på partiets lista över valbara kandidater i årets regionval trots att han både stod åtalad och haft timeout sedan i våras samt inte längre är aktiv inom politiken.

– Vi tycker att han ska få en chans att få sin sak prövad och vi vill låta det ha sin process, sa Simon Johansson, ombudsman för Socialdemokraterna i Jönköping.

Enligt Johansson upprättade man listorna innan Ekelund polisanmäldes och det stod klart att det skulle bli en rättegång.

Dubbla måttstockar

Socialdemokrater som tidigare påstått sig vara upprörda på grund av liknande anklagelser mot en Sverigedemokrat tycks i dag överhuvudtaget inte nämna fallet.