På onsdagen meddelade Maher Dabbour, tidigare ordförande för Kroksbäck-Hyllie S-förening, att han lämnar partiet med omedelbar verkan för att gå med i före detta centerpartisten Mikail Yüksels parti som storsatsar inför valet.

Enligt Dabbour har Socialdemokraterna ett problem med representation.

– Jag har slitit på i Socialdemokraterna i tio år men känner att partiet säger en sak men sedan när det kommer till representation så är det något annat. De speglar inte Malmös befolkning där en stor del är utrikesfödda. Beslutet att hoppa av har växt fram länge men jag känner att jag ändå har mer att ge inom politiken och vill vara aktiv i Partiet Nyans, säger Maher Dabbour.

LÄS ÄVEN: Partiet Nyans mobiliserar inför valet: ”De framställer oss som hot”

I samband med beskedet låter Nyans även meddela att omkring 20 aktiva socialdemokrater i Malmö förväntas ansluta sig till partiet inom kort.

Ska bekämpa islamofobi

Enligt Yüksel, som tidigare haft samröre med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna, är Partiet Nyans ett religionsvänligt parti vars viktigaste frågor är att bekämpa islamofobi och afrofobi, främja integration och förändra bostadspolitiken i landet. Man vill ge muslimer och afrosvenskar en minoritetsställning i grundlagen och införa en ny brottsrubricering för islamofobi och afrofobi.

I höstens val kommer man att ställa upp i ett stort antal svenska kommuner.