Efter att ha uttryckt sig olämpligt i en diskussion på Facebook lämnar Joakim Lander uppdraget som ledamot för Socialdemokraterna i kommunfullmäktige i Hagfors.

Lander kandiderade även inför årets val och satt med i styrelsen för Socialdemokraterna i Hagfors arbetarekommun.

I inlägget från i fjol skrev han:

Han var väl bara en äcklig arab eller nått!!! ….och det vet väl alla att de där äckliga människorna (om de nu är människor över huvudtaget) bara ljuger…

Lander menar att inlägget var sarkastiskt och att det är taget ur sitt sammanhang. Han ska ha diskuterat med en person som uttryckt sig rasistiskt.

LÄS ÄVEN: Åkesson: Socialdemokraterna det verkliga hotet mot Sverige

Detta är samma förklaring som getts till riksdagsledamoten Mikael Dahlqvist, ordförande för Hagfors socialdemokratiska arbetarekommun.

– Även om det skulle vara ironi så skriver man inte så i alla fall. Det är inte okej på något sätt, jag vill vara tydlig med det, säger Mikael Dahlqvist till Expressen.

Partiet har bett Joakim Lander att lämna sina uppdrag, vilket han gått med på. Samtidigt uppger Dahlqvist att alla detaljer kring Facebook-skärmdumpen fortfarande är oklara och att man ska göra en intern undersökning av händelsen efter valet.

Strider mot värdegrunden

Lander påstås också tidigare ha tagit ”fighten mot främlingsfientlighet”.

– Vi agerar ju utifrån den här skärmdumpen. Det som står här är ju brutalt, och väldigt grovt skrivet. Det tar vi ju starkt avstånd från, och det är inte alls vår värdegrund eller ideologi.