kukka-salam

Faksimil Facebook

Inrikes

Socialdemokrater vill bekämpa skenande rasism med årlig ’antirasistisk’ miljard

Publicerad 7/28/2021
Annons

Rasismen är på frammarsch i Sverige vilket bidrar till boendesegregation och diskriminering på arbetsmarknaden. För att motarbeta utvecklingen bör en miljard kronor varje år satsas på civilsamhället för ett så kallat antirasistiskt arbete. Det kräver ett par socialdemokrater.

Det är den socialdemokratiska duon Sara Kukka-Salam och Jesper Eneroth, Socialdemokrater för tro och solidaritet, som i en debattartikel påstår att ”rapport efter rapport” visar att rasismen skenar i Sverige. Detta menar man ”utgör ett allvarligt hot mot många svenskars möjligheter att förverkliga sina livschanser och delta i samhället på lika villkor” samt ”försvårar för den offensiva, inkluderande och välkomnande integrationspolitik som Socialdemokraterna vill föra”.

LÄS ÄVEN: S-kommunalråd kräver att Löfven ändrar tonläge i migrationsdebatten

En central aktör för att motverka både segregationen och rasismen menar man är civilsamhället och föreningslivet, krafter som behövs mer än någonsin. För att bekämpa rasismen vill man att regeringen avsätter en årlig ”antirasistisk miljard” i öronmärkta pengar som genom en ansökningsprocedur ska gå till att bekosta projekt i civilsamhället som syftar till att bekämpa ”rasismen i vardagen”.

Samtidigt vill man att samtalet om behovet av integration måste sluta handla om att ålägga individuella människor hela ansvaret för den egna integrationen.

Sverige är i dag ett land som präglas av mångfaldens möjligheter och utmaningar. Så länge vi inte hanterar utmaningarna kommer vi heller aldrig kunna ta del av möjligheterna. Alltför länge har det talats alltför tyst om rasism som en av de stora integrationsutmaningarna, trots att all statistik talar sitt tydliga språk.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons