Socialdemokraterna

T.v. Genrebild skidbacke. T.h. Helene Hellmark Knutsson (S). Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

Socialdemokraterna föreslår turistskatt – för att rädda klimatet och välfärden

Publicerad 1/25/2020
Annons

Socialdemokraterna i näringsutskottet föreslår nu införandet av en turistskatt i kommuner. Detta för att rädda klimatet och välfärden.

På torsdagen besökte näringsutskottets socialdemokratiska ledamöter Sälen för att presentera ett nytt förslag på en turistskatt. Förslaget innebär att en avgift på 30 kronor tas ut per natt för varje turist vilket innebär att en tvåbarnsfamilj som övernattar på ett hotell i sju dagar kommer att betala nästan tusen kronor extra på semestern.

LÄS ÄVEN: Regeringen tvångsbeskattar virkesupplag vid vägar

När det gäller Malung-Sälens kommun skulle tvångsbeskattningen innebära omkring 29 miljoner kronor i ytterligare skatteintäkter per år. Dessa pengar ska kommunerna sedan kunna använda till ”satsningar som de annars inte har råd med”.

Ex-ministern: ”Jag tror man är beredd att betala”

Den tidigare S-ministern Helene Hellmark Knutsson som numera är riksdagsledamot och gruppledare i näringsutskottet ser inga problem med att beskatta människor ytterligare. Hon tror helt enkelt att ”man är beredd att betala”.

Vidare berättar Hellmark Knutsson att pengarna sedan ska gå till att rädda klimatet och att extrainkomsten möjliggör för kommuner att inte behöva ställa sådana satsningar mot välfärden.

– Det är inte minst viktigt nu när vi ska klara miljö- och klimatutmaningen, säger politikern till statstelevisionen.

LÄS ÄVEN: Plastpåsar beskattas från nästa år – kommer kosta 7 kronor styck

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
554Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons