Uppsalastenhagen

T.v. Ylva Stadell (S). T.h. Atique Ulla drivande för islamiskt center. Faksimil SVT/UNT

Inrikes

Socialdemokraterna ger grönt ljus åt islamistiskt center i Uppsala

Publicerad 10/25/2019
Annons

På torsdagen klubbades beslutet att stadsdelen Stenhagen i Uppsala kommer att få ett islamistiskt center. Detta efter att Socialdemokraterna beslutat säga ja till det hårt kritiserade bygget. Ylva Stadell (S) berättar att hon känner sig ”trygg i det här beslutet”.

Under hösten har Samhällsnytt vid flera tillfällen rapporterat om det hårt kritiserade byggplanerna för den invandrardominerade stadsdelen. Vi kunde bland annat avslöja att Atique Ullah som är drivande person bakom det islamistiska centret är dömd för systematisk barnmisshandel i samband med koranläsning.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Drivande person bakom islamistiskt center i Uppsala dömd för systematisk barnmisshandel

Sverigedemokraterna har kampanjat för att stoppa centret bland annat genom att föreslå att invånarna själva ska få rösta om det. Men deras arbete visar sig nu vara förgäves när Socialdemokraterna vill se centret byggas.

På torsdagseftermiddagen beslutade Plan- och byggnadsnämnden i Uppsala kommun att den islamistkopplade rörelsen Dawa får bygglov för centret på deras mark med rösterna åtta för och fem emot, rapporterar SVT. Beslutet bifölls av S, MP, V och L medan SD, M, KD och C röstade emot.

Socialdemokraten Ylva Stadell är ordförande i nämnden och hon slår fast att hon är trygg i beslutet att ge grönt ljus åt rörelsens planer:

LÄS ÄVEN: S-ordförande vill bygga islamistiskt center i Uppsala

Moderaterna är nöjda

I samband med omröstning har Moderaterna motsatt sig bygglovet, men trots nederlaget visar det sig i efterhand att Moderaterna är nöjda. Detta eftersom partiet har fått igenom några detaljmässiga förändringar kring centrets utformning – däribland en gemensam entré för män och kvinnor istället för att det ska råda könssegregation vid inpassering.

LÄS ÄVEN: Sveriges Radio censurerade sin egen nyhet – dolde allvarliga uppgifter om islamistiskt center i Uppsala

Det islamistiska centrets yttre utformning med en gemensam entré är viktigt för Therez Almerfors (M) som är andre vice ordförande i nämnden. Hon hänvisar till att vi lever i Sverige år 2019.

Däremot har Almerfors inga synpunkter på huruvida könssegregation och andra muslimska regler som kan krocka med att leva i Sverige år 2019 kommer att gälla innanför väggarna när man väl passerat entrén. Framtiden får utvisa om det var rätt beslut, menar hon.

SD: ”Djupt tragiskt”

Samhällsnytt har varit i kontakt med Simon Alm som är SD:s ordförande i Uppsala för en kommentar av beslutet. I en skriftligt svar uttrycker han besvikelse över att man inte tagit hänsyn till vad invånarna själva tycker genom en folkomröstning.

”Det är djupt tragiskt att man nu har fattat ett beslut utan att på något sätt ta hänsyn till risken för radikalisering, barnkonventionen eller vad invånarna helst skulle vilja använda platsen till.

Det som är glädjande är dock att vi lyckades få M, C och KD att ändra uppfattning i frågan och ställa sig på vår sida, men det räckte ändå inte.”

”Det sista denna stadsdel behöver”

I slutet av september skrev Sakine Madon som är Upsala Nya Tidnings (UNT) politiska chefredaktör ett inlägg om det islamistiska centret. En person svarade att han har arbetat tio år i Stenhagen och att ett ”islamiskt center är det sista som stadsdelen behöver”.

Därefter ger han en kort sammanfattning över de problem han bevittnat:

Moskéanhängare vill stena otrogna

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat hur SD utsattes för stenkastning när de höll en kampanj mot moskébygget.

I samband med kampanjen talade representanter från partiet med islamister i området som försvarar moskébygget – och även menar att man bör stena otrogna kvinnor och att de som lämnar islam ska dödas. Nedan följer en videoinspelning av samtalet.

LÄS ÄVEN: SVT stenades vid rapportering om mosképlaner i Uppsala

LÄS ÄVEN: Så kampanjade statens television för islamistiskt center i Uppsala

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
590Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons