Enligt Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi talade hon med Magdalena Andersson (S) om vad som skulle hända om budgeten föll innan onsdagens omröstning. Efter anklagelser om att Socialdemokraterna fört talmannen bakom ljuset hävdar Andersson att hon inte fick vetskap om Miljöpartiets ståndpunkt först på onsdagseftermiddagen, efter statsministeromröstningen.

Onsdagen började med att Magdalena Andersson röstades fram som statsminister med minsta möjliga marginal. Hon hann dock aldrig tillträda officiellt och har således aldrig varit Sveriges första kvinnliga statsminister. Senare samma dag röstades SD/KD/M-budgeten igenom vilket fick Miljöpartiet att lämna regeringen, och sedan Magdalena Andersson att avgå.

Efter turerna var talman Andreas Norlén kritisk mot Miljöpartiet.

– Gårdagens turbulens hade kunnat undvikas. Om jag hade fått ett meddelande från Miljöpartiet att de skulle avgå hade jag inte nominerat Magdalena Andersson, sa Norlén på en pressträff på torsdagen.

LÄS ÄVEN: Magdalena Andersson avgår – efter sju timmar

På en egen pressträff tillbakavisade Märta Stenevi anklagelserna.

– Jag blir lite förvånad. I somras gick vi in i en regering och statsministern var då väldigt tydlig med att han skulle avgå om budgeten föll. Det var vår linje då och det har varit vår linje hela tiden.

På frågan när Miljöpartiet valde att lämna regeringen sa hon:

– Det beslutet togs efter statsministeromröstningen, men vi hade haft en diskussion sista dygnet inför när vi började få signaler på att C kanske svajade i sin inställning till vår budget, men det var ingenting vi visste och därför inget vi i det läget kunde agera på.

”Mycket sent i den här processen” ska man ha varskott Magdalena Andersson om intentionerna. På frågan när detta skett mer exakt kan hon inte svara på, men det ska ha varit före onsdagen.

M-kritik

Moderaternas gruppledare Tobias Billström tolkar händelserna som att Andersson fört talmannen bakom ljuset.

– Märta Stenevi har lämnat uppseendeväckande uppgifter under dagen. Om det stämmer så innebär det att Magdalena Andersson visste att hon gått till omröstning – fullt medveten om att hon var tvungen att avgå, säger han.

– Gör man anspråk på att bli regeringschef i Sverige så ska man lägga alla kort på bordet och visa vad som är sant och vad som inte är sant. Är det okej att sitta på en jobbintervju och inte ge korrekt info?

LÄS ÄVEN: Magdalena Andersson vald till ny S-ledare – lovar knäcka gängen

Men från Magdalena Anderssons pressekreterare Johan Ekström påstås det annat:

”Magdalena Andersson fick beskedet att Miljöpartiet beslutat att inte ingå i regeringen på onsdagseftermiddagen, alltså efter att statsministeromröstningen ägt rum.”