magdalena-andersson-pengar

Foto: faksimil Youtube / Jonn Leffmann, CC BY 3.0

Ekonomi

Socialdemokraterna öppnar för avtrappat ränteavdrag

Publicerad 6/10/2021
Annons

Ytterligare ett förslag i samma underlagsrapport till Socialdemokraternas partiledning där ett tak på ISK och en så kallad miljonärsskatt diskuterades har nu uppmärksammats.

Det är i underlagsrapporten från partiets arbetsgrupp för fördelningspolitik för jämlikhet och rättvisa som det bland annat föreslås att uppskovsräntan återinförs, ränteavdraget trappas ned successivt och möjligheterna att skjuta upp vinstbeskattning vid en bostadsförsäljning minskas.

Till TT säger finansminister Magdalena Andersson (S) att bostaden är den största investeringen för de allra flesta och ska man justera villkoren i efterhand måste man komma med åtgärder som justerar i andra änden.

– Barnbidrag till exempel är ett träffsäkert sätt för barnfamiljer som sitter på stora lån, snarare än personer i min ålder, fortsätter hon, och lägger till att arbetsgruppen även föreslår indexering av barnbidragen, liksom många andra bidrag.

Skattereform

Samtidigt betonar hon att ifall partiet väljer att gå vidare med förslaget krävs ”ett brett samarbete i riksdagen” och kan göras exempelvis i samband med en större skattereform. En sådan samsyn ska enligt Dagens Industri finnas då det bara är Moderaterna som säger nej till en generell avtrappning av ränteavdraget.

LÄS ÄVEN: Socialdemokraterna i attack mot småspararna: ISK ska begränsas ”kraftigt”

Enligt Andersson är det framför allt kapitalinkomsterna som har dragit ifrån, vilket är bakgrunden till att man tittar på olika kapitalskatter och vilka möjligheter det finna att justera dem.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons