Enligt S-topparna är det primära att ”stå emot främlingsfientliga krafter som söker inflytande”.

När Centerpartiet i september 2017 såg till att det inte blev någon misstroende mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) spekulerades det i om det var ett drag för att säkra ett framtida samarbete partierna emellan.

2013 uppgav C-ledaren Annie Lööf att hon hellre skulle äta upp sin högra sko än att bli ett stödhjul till Socialdemokraterna. Hon lovade då även att ”aldrig sitta i en regering tillsammans med S”.

Nu tycks man åtminstone från socialdemokratiskt håll öppna för ett samarbete då näringsminister Mikael Damberg (S) och partisekreterare Lena Rådström Baastad (S) i en debattartikel i Expressen bland annat skriver att man ”uppskattar Centern som konstruktiv och ansvarstagande kraft i svensk politik” och att ”blocköverskridande alternativ måste kunna prövas”.

S-duon gör även klart att allt handlar om att stoppa Sverigedemokraterna:

Den stora utmaningen för svensk demokrati handlar om att stå emot främlingsfientliga krafter som söker inflytande. I ett läge där Moderaterna söker gripa makten genom SD:s stöd måste blocköverskridande alternativ kunna prövas. Varken centerpartister eller socialdemokrater kommer bidra till att ge SD inflytande.

På Twitter kommenterar Lööf utspelet:

Allt talar för att ingen av de traditionella blocken kommer att få majoritet i valet i september och att Sverigedemokraterna förblir vågmästare.