Vladimir Putin

Foto: Maria Joner.

Inrikes

Socialdemokraterna röstade för att häva sanktioner mot Ryssland

Publicerad 6/26/2019
Annons

Retoriken om Ryssland till trots röstade Socialdemokraterna på måndagen ja till att låta landet komma tillbaka till Europarådet. Övriga fyra svenska ledamöter röstade nej.

Från riksdagens talarstol använder Socialdemokraterna inte sällan Ryssland som ett slagträ mot Sverigedemokraterna och man anklagar partiet för att ha täta band till president Vladimir Putin. När Europarådet införde sanktioner mot Ryssland 2014 på grund av situationen i Ukraina var en av åtgärderna att stänga av landets rösträtt i församlingen. Men nu är man alltså tillbaka igen med svenska Socialdemokraternas hjälp.

– Det skulle ha varit farligt att frånta miljoner människor deras rätt att vända sig till institutioner som värnar om deras rättigheter, sade Frankrikes delegationschef Amélie de Montchalin efter omröstningen, enligt Yle.

Rösterna blev 118 mot 62 för att göra Ryssland till fullvärdig medlen igen. Fem svenska ledamöter deltog i omröstningen varav två är moderater, en är Sverigedemokrat, en vänsterpartist och en socialdemokrat – endast Ola Möller (S) bland svenskarna röstade ja.

– Det här sänder ett mycket dåligt budskap: Om du vill annektera ett annat lands territorium och döda folk där, så kan du ändå få allt med dig, sade Ukrainas delegationschef Volodymyr Ariev.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
646Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons