I det alltmer islamiserade Sverige har muslimska högtider blivit ett alltmer synliga fenomen i det offentliga rummet. I flera städer ockuperades parker för muslimsk massbön.

I Göteborg intogs Slottsskogen av tusentals muslimska fundamentalister. På plats för att värva nya röster till sitt parti bland stadens Hamas-sympatisörer fanns kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) som höll tal för terrorstyrda Palestinas sak.

LÄS ÄVEN: Stödet för Socialdemokraterna lyfts av muslimer

Fördömde Israels försvarskrig mot Hamas

Israels försvarskrig mot Hamas efter terrororganisationens antisemitiska terrordåd den 7 oktober fördömde Attenius som ”hela världens sorg” och något som ”tar över varje glad högtid med sitt totala mörker”.

Han fortsatte sedan att beskriva israeliska judar som några som ägnar sig åt det ”råa våldet”, bland annat genom att systematiskt mörda barn. Hamas massmord på 1 200 civila judar nämndes inte alls, och talet väckte jubel och applåder bland Eid al-Adha-firarna.

Bojkott mot judar gav applåder

Liknande reaktioner blev det när Attenius därefter berättade att hans parti i fullmäktige klubbat igenom ett beslut att inte längre göra affärer med judar. Han försäkrade att stadens muslimer inte ska behöva oroa sig för att deras skattepengar skulle hamna i judarnas händer.

Vill se eid bli en ny svensk tradition

Attenius försökte även vinna väljare i det invandrade folkhavet genom att uttrycka en förhoppning om att muslimsk massbön i parker ska bli en ny svensk tradition. Efter talet vidgick han inför media att det varit en ren flört med det muslimska civilsamhället och att han själv inte är det minsta intresserad av att delta i några massböner.

SE VIDEO: Se när parkerna i Sverige förvandlas till Mecka

Trots talets radikalt islamapologetiska hållning, menade Attenius att han ”representerar alla göteborgare”. Vad staden judar anser om det, framgår inte av medierapporteringen kring händelserna.

Moské och multikulturell förening stod arrangör

Några som – åtminstone utåt – säger sig tro att även etniska kulturkristna svenskar ska börja gå man ur huset för att be till Allah under Eid al-Adha är arrangörerna Göteborgs Moské och Frölunda multikulturella förening

Göteborgs moskés chefsimam Faraj Semmo utryckte intervjuad av media glädje över att så många fler muslimer kommit till Sverige och att antalet eid-firare i år var långt större än förra året.

– Det var faktiskt helt magiskt – en stor gemensam bön där göteborgare från olika kulturer samlades, menade han.

Kvinnorna lyste med sin frånvaro

Bilder från massbönen motsäger dock att särskilt många om ens några svenskar sökt sig dit. Även kvinnor lyste mer eller mindre helt med sin frånvaro. De få som fanns på plats hade könssegregerat förpassats till en plats långt bakom männen.

Tillställningen framstod som en angelägenhet endast för muslimska män. Attenius – Göteborgs främste företrädare för jämställdhetspartiet Socialdemokraterna – valde i sitt tal att inte säga något om den kvinnliga frånvaron i publiken.

– Jag ser det inte som min roll som kommunstyrelsens ordförande att ha synpunkter på hur olika religioner organiserar sig, sade han efteråt till media om sin taktiska tystnad och erkände att han både noterat och tyckt illa om könssegregationen.

Hård kritik mot Attenius tal

Alla blev inte lika förtjusta över S-toppens tal som de församlade muslimska eid-firarna. En av dem är lokala Demokraternas partiledare och kommunalråd Martin Wannholt.

– Jag tycker Jonas Attenius går i fällan eftersom han vill vinna väljarstöd hos muslimska grupper. Här står han som man och pratar inför andra män, medan kvinnorna är undanskuffade längst bak.

Han menade att allmän mark som Slottsskogen inte borde upplåtas för könssegregerade aktiviteter som är främmande i förhållande till svenska värderingar.

– Det signalerar värden som kommunen inte borde stå för. Man får tro vad man vill, men kan man inte anpassa sig till vår kultur ska det inte stöttas. Attenius leker med elden, och släpper något som vi kämpat för i hundratals år – nämligen jämställdhet mellan könen.

Haltande muslimsk kalender skapar problem

Smolk i bägaren för att göra massbön under eid till en svensk högtid och tradition erkände Semmo är att islam vägrat anpassa sig till den övriga världens kalender. Det innebär att ramadan och eid flyttar på sig och även kan infalla under Sveriges kallaste årstid.

Det kan vara svårt att få ut andra än de mest hängivna muslimerna under sådana väderförhållanden, spekulerade chefsimamen.

SE VIDEO: Muslimer markerar sitt område – S gav grönt ljus