Helgstudion

Programledare Mats Nyström intervjuar Socialminister Lena Hallengren. Faksimil SVT Play

Inrikes

Socialminister Lena Hallengren berömmer regeringens handlingskraft trots massdöden

Publicerad 5/31/2020
Annons

I statstelevisionens program Helgstudion försvarade socialminister Lena Hallengren (S) på lördagsmorgonen sin egen regerings sätt att hantera coronakrisen. Hallengren hävdade i programmet att hon och hennes partivänner i Rosenbad ”har gjort något enastående i en historisk kris”.

Hallengren säger sig inte i nuläget vilja utvärdera de åtgärder som Sverige vidtagit men på frågan om Sverige borde ha agerat snabbare i ett tidigare skede av coronautbrottet hävdar hon att regeringen agerat snabbt:

– Min bild är att ingen satt och väntade på någonting utan alla agerade utifrån den kunskap man hade, väldigt snabbt.

Den första februari klassades corona som en samhällsfarlig sjukdom, den elfte mars dog den första covid-19-patienten i Sverige. Till dags dato har 4395 registrerats avlidna.

Undviker frågan

Socialministern undvek frågan om vad regeringen kunde ha gjort för att dämpa smittspridningen. Hon svarade med en lång kavalkad av ord om att många åtgärder vidtagits och fler kommer att vidtas men något konkret svar på frågan fick inte TV-tittarna.

Istället hävdade Hallengren att: ”Vi har gjort något enastående i en historisk kris” och sade vidare att: ”Vi har löpande gjort allt det vi sett har varit rätt, riktigt och möjligt”.

Socialministern menade att det är för tidigt att utvärdera krisen och krishanteringen. När programledaren Mats Nyström listade masstester, smittspårning och en kraftigare nedstängning av samhället som åtgärder som många hade önskat i ett tidigt skede sade hon, ordagrant, efter en stunds tystnad att:

– Ja… att sitta i efterhand och ha synpunkter på att någonting skulle ha gjorts mer och snabbare är i ärlighetens namn inte så svårt. Men, men under tiden som… som… smittan spreds, det var ett virus som ingen riktigt kände till, eller ingen kände till, utan forskningsläget har ju förändrats otroligt snabbt, vi vet idag så mycket mer, så många åtgärder vidtogs och så många arbetade så hårt, så att eh… det är… så är det ju i efterhand kan man dra olika slutsatser men… men min bild är att ingen satt och väntade på någonting egentligen utan alla agerade utifrån den kunskap man hade, väldigt snabbt men vi, vi är inne på utvärdering och jag tycker det, det är alldeles för tidigt att, att göra det. Det testades och smittspårades också väldigt mycket i slutet på februari ungefär när smittan också kom till Sverige så det var ingenting som missades.

Vill inte ta ansvar

Den första april införde regeringen besöksförbud på äldreboenden, något som många av dessa dock redan själva infört på eget initiativ. Varför tusentals smittats och dött på våra äldreboenden hade Socialministern inget tydligt svar på. Hon nämnde dock bland annat hygien och utbildningsnivå hos de anställda som orsak till den snabba spridningen.

Före detta statsepidemiologen och av SVT flitigt anlitade smittskyddsexperten Johan Giesecke har som delorsak problematiserat den höga andelen nyanlända migranter bland personalen, personer som på grund av bland annat språksvårigheter inte tagit till sig den information som gått ut om hur smittspridning kan undvikas

De coronatester som socialministern tidigare utlovat skulle vara i full gång i mitten av maj är fortfarande långt ifrån målet. Hallengren erkände att hon varit ”naiv” som trodde att planen skulle kunna hållas men vill utöver det inte ta ansvar för misslyckandet.

När SVT:s programledare frågade vem som i så fall bär ansvaret svarade hon ministern att hon inte tycker att det går att peka ut någon ansvarig överhuvudtaget.

För den som vill lyssna på socialministerns utläggning finns hela intervjun att tillgå här. Flytta tidsmarkören till 02:05:50.

authorimage

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons