”Det stämmer inte, det är inte sant!” Enligt Strandhäll är det istället det ökade antalet äldre som pressar vården.

Att den rekordhöga invandringen under de senaste åren satt en enorm press på välfärdssystemen i Sverige har bland andra Socialstyrelsen slagit fast.

Redan i oktober 2016 skrev myndigheten: ”Förra årets ökning av asylsökande har påverkat hälso- och sjukvården på flera sätt. Störst är utmaningarna inom primärvård, mödrahälsovård, förlossningsvård, barnhälsovård, barnpsykiatri, infektionsvård och tandvård.”

LÄS MER: Dålig tandhälsa bland migranter tär på Folktandvårdens resurser

Vårdkrisen rankas som ett av Sveriges mest akuta problem just nu och enligt socialminister Annika Strandhäll (S), som tidigare uppgett att Sverige har sjukvård i världsklass och att allt annat är ”faktaresistens”, beror detta på att antalet äldre ökar och inte den höga invandringen.

LÄS MER: Överläkare: Inte de äldre utan de nyanlända det stora budgethotet

– Det stämmer inte, det är inte sant! Vi har under den här mandatperioden ökat resurserna till sjukvården så den har 13 miljarder mer till sitt förfogande nu än när vi tog över 2014, säger Strandhäll till Aftonbladet.

– Vi har en snabbt åldrande befolkning i Sverige. Medellivslängden ökar med 3,5 timme per dygn och vi har ett större antal kroniker med livslånga relationer till sjukvården i dag än för 30 år sedan.