Socialstyrelsen bekräftar: Flest smittade och döda med covid i invandrargrupper

Folkhälsomyndighetens chefsepidemiolog Anders Tegnell fick kritik när han i SVT Aktuellt nyligen delförklarade Sveriges i förhållande till grannländerna exceptionellt höga döds- och smittotal med vårt lands väsentligt större invandring. Påståendet bekräftas dock av Socialstyrelsen siffror som SVT granskat.

Totalt har nu över 7 300 personer i Sverige dött med covid-19. Det är fler än i de övriga nordiska länderna tillsammans. Statistik som SVT inhämtat från Socialstyrelsen visar att den i särklass hårdast drabbade gruppen är äldre personer med invandrarbakgrund.

LÄS MER: Invandrare orsaken till Sveriges höga coronadöd enligt Tegnell

Vid sidan av hög ålder och utländsk härkomst sticker också låginkomsttagare och bidragsförsörjda ut i statistiken. Även i den gruppen är invandrare överrepresenterade.

Hög ålder är samtidigt den största riskfaktorn när det gäller att inte överleva sjukdomen. 94 procent av de som dött med covid-19 har varit över 65 år.

LÄS MER: Tegnell pudlar efter uttalande om invandrare – genom att säga samma sak

I många fall finns andra bakomliggande sjukdomar där coronasmittan bara blivit ”den sista spiken i kistan”. Man talar därför vanligen om dödsfall ”med” covid-19 än dödsfall ”av” sjukdomen.

Bakomliggande sjukdomar finns också med i bilden bakom den socioekonomiska komponenten, då många som lever på bidrag eller har låga inkomster är personer med reducerat hälsotillstånd.

LÄS MER: Experter försvarar Tegnell: Sveriges höga invandring bakom exceptionell smittspridning

Förtidspensionärer är en överrepresenterad grupp för covid-19. Andelen invandrare inom den gruppen är hög och stigande men här finns också många svenskar.

Socialstyrelsens statistik är i linje med den rapport från Regionens centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) som SVT tidigare tittat på, något som indikerar att det är en korrekt bild av verkligheten som återspeglas i siffrorna.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Redaktionen

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.