Socialstyrelsen utfärdar nya rekommendationer avseende hormonbehandlingar för minderåriga med könsdysfori då man nu anser att riskerna överväger nyttan.

I en rad reportage har SVT Uppdrag granskning rapporterat om brister inom transvården där man bland annat visat att det vetenskapliga underlaget för hormonbehandlingar av unga är bristfälligt.

Åtminstone 13 minderåriga har fått allvarliga biverkningar och skador av hormonbehandlingar, avslöjade man i ett reportage i november. Kort därpå uppgav Socialstyrelsen att deras nya kunskapsstöd, som skulle ha presenterats i december, skjutits upp. Och när det nu publiceras innehåller det stora förändringar. 

LÄS ÄVEN: LARM: ”Transbarn” som får sin pubertet stoppad skadas allvarligt

I kunskapsstödet från 2015 rekommenderades behandling med stopphormoner som pausar puberteten, vilken beskrevs som “trygg och säker”.  I det nya kunskapsstödet står att riskerna med hormonbehandlingar överväger den möjliga nyttan.

“I väntan på att en forskningsstudie kommer på plats är vår bedömning att behandlingarna kan ges i undantagsfall”, skriver man.

– De studier som finns ger inte tillräcklig information om behandlingen. Vi kan inte utesluta negativa effekter av den och vi vet inte om den gör nytta, den är alltid förenad med besvär och risk, säger Socialstyrelsens avdelningschef Thomas Lindén till statstelevisionen.

Risk för ånger

Ytterligare en aspekt Socialstyrelsen lyfter är risken för ånger och möjligheten att det finns ett stort mörkertal som ångrar sina könsbekräftande behandlingar med bestående skador. Med hänvisning till osäkerheten och riskerna ska vården framöver ha samtycke av både vårdnadshavare och ungdom innan eventuell behandling inleds.

Totalt har runt 800 barn och unga med könsdysfori i Sverige genomgått behandlingarna.