Uttalade sig nedsättande om offrets religion under attacken. Enligt åklagaren känner brottsoffret och den misstänkte inte varandra.

Det var i lördags som en 35-årig man blev utsatt för en brutal knivattack av den 20-åriga somaliern. Attacken skedde vid 12-tiden utomhus på Storgatan i centrala Sandviken. Offret ska ha fått omfattande skador i ansiktet och bröstet och opererats akut. Idag har den misstänkte gärningsmannen häktats på sannolika skäl av Gävle tingsrätt.

Enligt häktningsframställan som Samhällsnytt har tagit del av rubriceras ärendet som försök till mord. Enligt SVT utreds ärendet dock delvis som ett hatbrott. Åklagaren som leder förundersökningen i ärendet, Joakim Johansson, bekräftar uppgiften när Samhällsnytt når honom på telefon.

Enligt åklagaren är offret en syrisk medborgare. Offret och den misstänkta personen kände inte varandra sedan tidigare vilket innebär att attacken skedde oprovocerat. I nuläget vill åklagaren inte avslöja vilken religion brottsoffret tillhör eftersom Samhällsnytt pratar med honom tio minuter före början av häktningsförhandlingen i tingsrätten:

– Ett motiv för brottet ska ha varit att den misstänkta ska ha ogillat målsägandes trosbekännelse eller ursprung. Eftersom vi ska ha en häktningsförhandling om tio minuter vill jag inte uttala mig mer konkret innan jag lägger fram det för domstolen.

Finns det en möjlighet att ärendet senare kan omrubriceras till ett terrorbrott – eftersom attacken inte var riktad mot en konkret person vad jag förstår?

– Nej, i nuläget finns det inget som talar om det, men naturligtvis följer det utvecklingen i målet, så skulle det bli aktuellt kan det omrubriceras.

Enligt uppgifter från folkbokföringen registrerades den somaliske mannen i Sverige den 18 april 2013. Han är född i staden Mogadishu i Somalia. Enligt en rapport från USA:s utrikesdepartement tillhör mer än 99% av befolkningen i landet den sunnitiska grenen av islam. I Syrien finns det dock stora grupper av kristna, kurder och alawiter. I nuläget är det dock oklart vilken trosuppfattning brottsoffret har.

Den misstänkta somaliern förekommer i belastningsregistret sedan tidigare: i mars 2017 dömdes hans till 80 dagsböter för skadegörelse. Enligt domen hade han sparkat sönder två innerdörrar och en fönsterruta i en hyresfastighet.

I maj 2014 publicerade tidningen Dagens Nyheter en falsk nyhet om att Sandvikens kommun tjänar över en halv miljard kronor på invandringen. Färska siffror från ifjol visar dock att Sandviken förlorar näst mest i Sverige just på invandringsrelaterade kostnader, samt att kommunen går mot en ekonomisk katastrof.

Häktningsframställan kan laddas ned och läsas på följande länk.

LÄS ÄVEN: Sandviken förlorar näst mest i Sverige på invandringen