Somalier trodde han blev filmad – försökte mörda på vårdcentralen

En somalisk medborgare åtalas för att ha försökt att mörda en patient på en vårdcentral i Katrineholm. Somaliern hade fått för sig att patienten i väntrummet filmade honom och svarade med att skrika att offrets mamma är en hora och att han skulle döda honom. I samband med konfrontationen drog somaliern även fram en militärkniv och högg mot patientens mage. Somaliern erkänner dådet men hävdar att det hela handlade om ”nödvärn”.

Det var den 1 juni som 38-årige Abdourachid Keisse Hussein satt i väntrummet på vårdcentralen Nävertorp belägen på Kerstinbogatan 37 när ytterligare en patient kom in. Mannen som satte sig i väntrummet är i 55-årsåldern och har somalisk invandrarbakgrund men ska inte ha någon relation till Abdourachid.

LÄS ÄVEN: Mordförsök på vårdcentral

Det framgår av polisutredningen att Abdourachid kände sig kränkt av att den nya patienten ska ha haft sin telefon riktad mot honom. Han började skrika aggressivt och gick därefter till attack genom att hugga mot offrets mage. Men offret lyckades rygga tillbaka och blev i stället träffad i armen.

Tolkbehov på somaliska

Efter mordförsöket flydde Abdourachid från vårdcentralen men kunde trots detta gripas av polisen i närheten. I polisförhören har Abdourachid tolkbehov på somaliska och erkänner dådet. Men Abdourachid påstår sig vara offret och hävdar nödvärn eftersom han ska ha mottagit en lavett i samband med konfrontationen i väntrummet.

Polisen

Den militärkniv som Abdourachid använde vid attacken påträffades senare i en sandlåda.

Polisen

Somaliern erkänner men hävdar ”nödvärn”

Den 21 juli åtalades Adourachid för en lång rad brott. Vid sidan om mordförsöket har somaliern även begått olaga hot, brott mot knivlagen och flera narkotikabrott.

Kammaråklagare Michael Forsberg skriver i stämningsansökan att Abdourachid ”har visat särskild hänsynslöshet och råhet” mot patienten på vårdcentralen.

Vidare framgår det att Abdourachid lever på socialbidrag i Sverige och att han under de senaste åren har begått en lång rad brott. Han förekommer i belastningsregistret för sexuellt ofredande, våldsamt motstånd, ofredande, olaga hot, butiksstöld och flera narkotikabrott.


LÄS ÄVEN: Nyanländ syrier nekades bidrag – slog sönder socialkontor

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.