SOS Alarm mottog flera samtal rörande en kvinna som hade tappat känseln i benen och upplevde att hon skulle svimma. Men larmcentralen nekade henne ambulans vid varje samtal. Istället tvingades kvinnan ta sig till sjukhuset på egen hand men slutade då andas och avled. Enligt en chefsläkare hade hon klarat sig om vård satts in tidigare.

Det var i januari i år som kvinnans barn insåg att hon inte mådde bra. Barnen kontaktade SOS Alarm och berättade att deras mors högra ben var kallt och svullet. Men de fick inget gehör hos larmcentralens sköterska som hänvisade dem till att ta egen bil till en vårdcentral, rapporterar GP.

LÄS ÄVEN: Ambulanspersonal vägrade ta emot larm – patient fick vänta flera timmar

Kvinnans dotter berättade för sköterskan att de inte hade någon bil och fick då svaret att en ambulans inte kan skickas ut bara för att en patient inte har egen bil. Fem timmar senare ringde barnen till SOS Alarm eftersom deras mors hälsotillstånd förvärrats. Men återigen nekades familjen hjälp – detta trots att de talade med en ny sköterska som inte kunde utesluta att det handlade om en propp.

Taxichaufför larmade men SOS ointresserade

SOS Alarm rekommenderade kvinnan att ta en taxi till sjukhuset trots att hon bodde på andra våningen och inte kunde gå. Senare skulle en taxichaufför som körde kvinnan kontakta SOS Alarm för att berätta att kvinnan hade svimmat. Vidare uppgav taxichauffören att kvinnan uppgett sig ha fruktansvärt ont i benet och att hon andades väldigt tungt.

Sköterskan gick då med på att skicka en ambulans men registrerade det som ett prio tre-larm, det vill säga ett ärende som inte är akut. Sköterskan hos SOS informerade att det inte fanns några ambulanser i närheten och menade att kvinnans smärta inte var farlig.

Taxichauffören larmade kort därefter SOS på nytt för att berätta att kvinnan andades sämre. Larmoperatören gick till slut med på att ändra larmet till ett prio ett. Samtidigt påbörjade chauffören och kvinnans son hjärt- och lungräddning på kvinnan. Men det skulle dröja hela 40 minuter innan en ambulans anlände till platsen vilket var försent – kvinnan hade då redan avlidit.

Kvinnan hade överlevt om SOS agerat direkt

Per Gyllén är chefsläkare och han berättar för GP att det förekommit brister i ärendet men försäkrar allmänheten om att det inte handlar om brist på kompetens eller erfarenhet hos sköterskorna som vägrade kvinnan ambulans.

På frågan om kvinnan i fråga hade överlevt om hon hade fått vård i ett tidigare skede svarar Gyllén:

– Ja, så är det.

LÄS ÄVEN: Blodförgiftad 80-åring nekades ambulans – fick amputera händer och fötter

authorimage