drivmedelspriser-837663
Ekonomi

”Sossepriserna” på drivmedel fortsätter uppåt

Publicerad 4/29/2022
Annons

De höga priserna på bensin och diesel – i folkmun kallade ”sossepriser” på grund av S-regeringens betydande delaktighet i prisrusningen – blir nu ännu högre. På fredagen kostade en liter diesel 26,12 kronor vid pump och bensinen 21,99 kronor.

Den första maj, Socialdemokraternas röda dag, träder den marginella sänkning i kraft som riskdagen beslutat. Det handlar om 1,80 kronor litern. Det är 50 öre mer än vad regeringen ensam föreslagit men samtidigt väsentligt mindre än de 5 kronor som Moderaterna velat sänka med och Sverigedemokraternas föreslagna sänkning med närmare 10 kronor.

Men redan innan kompensationen trätt i kraft har den sedan beslutet togs i stort sett ätits upp av de fortsatt skenande drivmedelspriserna. Bara den här veckan har priset gått upp med nästan en krona litern.

Den socialdemokratiska regeringen har velat lägga skulden för situationen på Rysslands president Vladimir Putin och dennes invasion av Ukraina. Den har påverkat på marginalen.

De stora kostnadsposterna utgörs dock av skatter och avgifter – tillsammans cirka 60 procent av priset vid pump – och den kontinuerligt ökade så kallade reduktionsplikten, det vill säga tvånget att blanda i dyrare, ineffektivare och motorskadligare biodrivmedel i bensinen och dieseln.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons