En 27-årig syrier som förra året dömdes till fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet sedan han kastat sten mot polisen sparkades av sin arbetsgivare. Nu stäms arbetsgivaren av fackförbundet Unionen.

Det är påskhelgen i april 2022 som 27-årige Abdulrahman Aboualnasser deltar i de så kallade korankravallerna i Sveaparken i Örebro. I videosekvenser från våldsamheterna syns hur den 27-årige syriern kastar sten och andra föremål mot polisen.

I april 2023 döms Abdulrahman Aboualnasser till två år och åtta månaders fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Den syriske upploppsmakaren deltog ”aktivt i angreppet under den tid då han befann sig i Sveaparken”, skriver tingsrätten i sin dom. Han slipper emellertid betala skadestånd till de poliser han kastat sten på.

Domen slås senare fast av Göta hovrätt.

Ur polisens förundersökning
Foto: Polisen

Facket protesterar mot uppsägning

När Abdulrahman Aboualnasser deltar i korankravallerna arbetar han sedan oktober 2021 som sorterare av metallskrot på Stena Recycling AB i Örebro. Arbetsgivaren får kännedom om att han gjort något brottsligt när polisen hör av sig, och när domen senare avkunnas väljer företaget att avsluta hans anställning.

Osaklig uppsägning, anser fackförbundet Unionen som Abdulrahman Aboualnasser är medlem i. Tvisteförhandling på såväl lokal som central nivå inleds, men Stena Recycling vägrar behålla den fängelsedömde islamisten. Nu har därför Unionen vänt sig till Arbetsdomstolen för att få frågan prövad där.

Faksimil

Fackförbundet kräver dels att Abdulrahman Aboualnasser får tillbaka sin anställning, dels att han får 31 706 kronor i månaden i lön för varje månad han inte tillåts arbeta samt utöver det ett skadestånd på 135 000 kronor.

− Brottet är han redan dömd för och han avtjänar sitt straff. Det vi gör är att försvara hans lagstadgade anställningsskydd. Vi är av uppfattningen att det saknas sakliga skäl för uppsägningen och att medlemmen ska kunna gå tillbaka till arbetet när han avtjänat sitt straff, säger Unionens förbundsjurist Elin Lemel i en kommentar till den egna medlemstidningen.