Sven-Göran Malmgren, professor emeritus i Svenska språket vid Göteborgs universitet och tidigare huvudredaktör för Svensk ordbok och Svenska Akademiens ordlista slår i en debattartikel i Expressen fast att brun betyder nazistisk och inget annat. Han riktar hård kritik mot Miljöpartiets användande av ”brun” och ”blåbrun” i sin politiska retorik och hur man därigenom också relativiseras nazismens folkmord.

Som Samnytt tidigare uppmärksammat hettade det till i SVT:s partiledardebatt i söndags mellan Miljöpartiets Per Bolund och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson när den sistnämnde satte ned foten mot epitetet ”de blåbruna” som han menade är liktydigt med att kalla SD för nazister.

LÄS MER: VIDEO: Åkesson läxar upp darrig Bolund: ”Vem är brun?”

Bolund försökte försvara sig genom att hävda att ”blåbrun” är en vedertagen politisk färgangivelse för samarbeten mellan konservativa och så kallade högerpopulistiska partier. Även partiets andra könskvoterade språkrör Märta Stenevi har använt och försvarat epitetet på liknande sätt.

Bolund får bakläxa

Språkrörsduon får nu bakläxa av Sven-Göran Malmgren, professor emeritus i Svenska språket vid Göteborgs universitet och tidigare huvudredaktör för Svensk ordbok och Svenska Akademiens ordlista. Han slår i en debattartikel i Expressen fast att brun betyder nazistisk och inget annat och att Miljöpartiet ”förgiftar debatten” genom att använda den här sortens språkbruk om sina meningsmotståndare.

I medieintervjuer efter söndagens partiledardebatt menade Åkesson att man bör kunna ställa högre krav på landet högsta politiker i en TV-debatt som sänds ut till hela svenska folket än vad Bolund genom sitt brunmålande visade prov på. Bolund fortsatte å sin sida att försvara sitt ordval med att SD enligt hans uppfattning är ett parti med rötterna i nazismen.

Tidigare har även Kristdemokraternas partiledare i en debattartikel i Expressen kritiserat den låga debattnivå hon menar att det är när Miljöpartiet hemfaller åt den här sortens pejorativa epitet. Hon har också påtalat att det är en obehaglig relativisering av nazisternas folkmord att jämföra borgerliga och socialkonservativa partiers migrationspolitik med några av historiens värsta brott.

Trasslade in sig ytterligare i SVT:s 30 minuter

På tisdagen var Bolund gäst i SVT:s utfrågningsprogram ”30 minuter” och ombads där utveckla sitt resonemang och användande av begreppet blåbrun och brun. Många tittare upplevde att det snarare tillkom nya frågetecken än att de tidigare rätades ut.

LÄS MER: Bolund: Kommer fortsätta säga ”blåbrun”

Bolund utvidgade under sändningen begreppet ”brun” att innefatta en lång rad partier i Europa som han ogillar – vid sidan av svenska SD bland annat Viktor Orbans ungerska regeringsparti Fidesz, franska Nationell Samling som leds av Marine Le Pen och det tidigare regeringspartiet Lega i Italien med dåvarande inrikesminister Matteo Salvini i spetsen.

Relativisering av nazismens folkmord

Sven-Göran Malmgren skriver i Expressen att brunmåla politiska motståndare är detsamma som att hävda eller antyda att de är nazister. I likhet med Ebba Busch kritiserar han Bolund och Stenevi för att trots tillsägelser om det olämpliga och opassande fortsätta att kränka minnet av nazismens brott.

Han citerar i sammanhanget rabbinen och författaren Dan Korn som i en kolumn i Bulletin menar att de gröna språkrören inte bara kränker de politiker de kallar för blåbruna utan ”också miljoner både levande och mördade människor” som fallit offer för nazismens utrotning eller, i likhet med Dan Korn själv, har släktingar som gjort det

Nyord i Språkrådets lista dåligt försvar

Bolund har i sitt försvar för att använda det nedsättande epitetet famlat efter det faktum att det 2014 listades som ett ”nyord” av Språkrådet. På den listan återfinns en lång rad ord av varierande dignitet och tyngd och rådet valde vid tillfället att inte påtala hur den politiska färgen brun är kopplad till nazismen.

Malmgren menar att Bolunds hänvisning till Språkrådets lista över nya kuriösa uttryck inte håller som försvar för att använda färgbeteckningen blåbrun eller brun i en seriös politisk kontext som Miljöpartiet gjort i riksdagen och partiledardebatter i TV.

Det menar även Språkrådets egen medarbetare Ola Karlsson, som i en intervju med DN tog avstånd från Bolunds retorik och försvar av den. Han sade också att Språkrådet idag sju år senare sannolikt inte skulle ha tagit med begreppet som ett ”nyord” på det lättsinniga sätt som man gjorde då. Malmgren menar att Karlssons insikt är välkommen men att det inte finns något bra försvar för att inte ha kommit till den redan 2014.

LÄS MER: Bolunds pinsamma ”blåbruna”-attack – missade MP-koppling

Tidigare V-ledaren Jonas Sjöstedt värsta syndaren

Malmgren påtalar att Miljöpartiets språkrör inte är de första i ledande politisk ställning som svängt sig med ”brun” och ”blåbrun” om sina politiska motståndare. En av de värsta syndarna i detta avseende menar han där Vänsterpartiets förre partiledare Jonas Sjöstedt – som gick med i partiet när detta fortfarande kallade sig kommunistiskt och hade djupa försänkningar i samtliga kommunistdiktaturer i Europa och andra delar av världen med fler liv på sina samveten än de tyska nazisterna.

Den politiska betydelsen av ordet ”brun” är och förblir i likhet med ordet ”nazist” enligt Malmgren densamma även om oseriösa politiker missbrukar begreppen och använder dem för att misstänkliggöra allahanda meningsmotståndare vars politik man ogillar.

Han citerar Ebba Busch slutreplik mot Märta Stenevi i ämnet från augusti i år i Expressen där hon finner det anmärkningsvärt att Miljöpartiet ”har ansvar för demokratifrågorna i regeringen” samtidigt som ”partiet jämför borgerlig politik med den institutionaliserade ondska och det industrialiserade folkmord som nazismen innebar”.

”Att brunmåla politiska motståndare som tillhör partier som är representerade i riksdagen är därför detsamma som att hävda eller antyda att de är nazister” skriver Malmgren och menar att partiets företrädare ägnar sig åt ”skamlös relativisering” av nazismens brott i hopp om att kanske vinna över några väljare från Vänsterpartiet och slippa lämna riksdagen nästa år.