sahlgrenska-snapchat

Foto t v: Jan Ainali, CC BY-SA 3.0

Inrikes

Spred obduktionsbilder på Snapchat – får behålla legitimationen

Publicerad 4/2/2021
Annons

Trots att personen i fråga lade ut bilder från en obduktion på Snapchat behåller denne sin legitimation som biomedicinsk analytiker.

2019 framkom att en medarbetare på Sahlgrenska universitetssjukhuset hade spridit bilder från en obduktion på Snapchat. Enligt en internutredning omfattade materialet både en film och flera bilder som man betecknade som ”makabra innehåll som visar på öppen kropp och skalle”.

– Vi ser mycket allvarligt på den här händelsen. Det är ett allvarligt brott mot anställningsavtalet och vi har ett väldigt tydligt regelverk om att man inte får fotografera i sjukhuset utan tillstånd från verksamhetschefen. Sedan menar vi också att det var ett oerhört dåligt att publicera något sånt här, sa Peter Gjertsson, områdeschef på område 4 på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Göteborgs-Posten 2019.

Den biomedicinska analytikern avskedades och en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, gjordes där man nu kommit med ett beslut. Även om man anser att medarbetaren agerat ”ytterst olämpligt” och visat på ”bristande omdöme” anmäls personen inte till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, detta med hänvisning till att analytikern ”visat insikt”.

LÄS MER: Moderatpolitikers dotter hånade cancersjuk i gruppchatt – får jobba kvar som läkare

LÄS ÄVEN: Läkarna hånar och hänger ut sina patienter i chatt

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
518Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons