louise erixon 2

Louise Erixon (SD)

Inrikes

Spricka mellan M och SD sänker Samstyret i Sölvesborg

Publicerad 10/21/2022
Annons

Trots att Sverigedemokraterna fick nästan 40 procent av rösterna i kommunvalet i Sölvesborg nyligen, en ökning med tio procentenheter, kommer man inte att fortsätta styra staden som en del av det så kallade Samstyret.

På fredagen kommer det nya styret att presenteras där Moderaterna nu gått över till att i stället samarbeta med bland andra Socialdemokraterna och Centerpartiet. Detta sker efter vad som beskrivs som ”interna strider” i det tidigare Samstyret.

LÄS ÄVEN: SD:s storsuccé i Sölvesborg – ökar kraftigt

”Denna koalition har bildats genom respektfulla politiska förhandlingar i mycket gott samförstånd där de olika partiernas företrädare visat stor respekt för varandra både på ett personligt och politiskt plan vilket givetvis är en förutsättning när samarbete ska inledas och bli framgångsrikt”, skriver Moderaterna i ett pressmeddelande.

Moderaterna hävdar att ”skillnaderna i synen på ledarskap och hur kommunen tillsammans ska styras framöver är helt enkelt för stora mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna för att en ny, acceptabel, överenskommelse skulle kunna låta sig göras”.

Enligt uppgifter ska bråket framför allt ha gällt antalet ordförandeposter M skulle tilldelas i det nya styret. Partiet ville ha lika många ordförandeposter som förra mandatperioden, trots att de backade i valet. Missnöjda med detta började de för några dagar sen att samtala med Socialdemokraterna.

LÄS ÄVEN: SD-styre populärt – ökar starkt i flera SD-styrda kommuner

Så här röstade invånarna i Sölvesborg i kommunvalet:

Faksimil SVT
Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons