SR Salen 1

Foto: Rob Hodgkins/Stöten

Inrikes

SR besvärade av utländsk turism i Sälen: ”Klimatkris”

Publicerad 7/14/2023
Annons

Sveriges Radio är besvärade över att världens största resebolag TUI har öppnat en flyglinje mellan Amsterdam och Sälen. Enligt statsradion kan det vara ett hot mot klimatet.
– Många är oroliga, framför statsreportern.

Den kommande vintern erbjuder det tyska charteraktören TUI direktflyg mellan Schipol flygplats och Scandinavian Mountains Airport i Sälen under perioden 23 december 2023 – 16 mars 2024.

LÄS ÄVEN: Statsradions klimatbefallning: max EN köttbulle om dagen

Gunnar Lenman, vd för Sälens flygplats, lyfter att flyglinjen kommer att locka fler turister till skidorten i Dalarna och att det finns stora möjligheter inför framtiden med linjer från både Tyskland och England.

– Vi har arbetat intensivt med detta under lång tid och det är skönt att nu kunna berätta om vårt kommande samarbete inför vintern. TUI är branschens största aktör och vi ser detta som starten på ett samarbete som kommer växa över tid. Jag tänker då speciellt på England och Tyskland, säger Gunnar Lenman.

Turistaktörer i Sälen välkomnar satsningen från resebolaget.

– Det är jätteroligt att vi får hit fler holländare. Jag vet att de sätter stort värde på vår unika snögaranti från mitten av december till säsongens slut. De uppskattar också vår höga servicenivå, lättillgängliga natur, mångfalden av skidåkning, aktiviteter och breda restaurangutbud, säger Anders Bjernulf, vd på Destination Sälenfjällen.

”Klotets varmaste dagar”

Men statsradion är inte lika positiva till satsningen som kan öka turismen i Sverige. I SR P4 Dalarnas rapportering ligger fokus på den så kallade klimatkrisen.

Statsreporter Martin Eriksson har konfronterat flygplatschefen.

– Klimatförändringar är samtidigt tydliga. Vi har upplevt några av klotets varmaste dagarna någonsin nu i juli. Många är oroliga för vad flyget bidrar med i den där utveckligen. Är det här verkligen något att fira i ljuset av det, frågar statsreportern.

– Alla vi som arbetar i flygbranschen har hållbarhet högst upp på agendan, svarar Lenman.

LÄS ÄVEN: SR i attack mot regeringen – kräver minskad köttkonsumtion

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
816Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons