ukraina 95

Ukrainska flyktingar/SR:s rubrik. Foto: Samnytt/SR

Inrikes

SR besvärade över flyktinghundar: ”Kostar staten 60 000 kronor”

Publicerad 3/23/2022
Annons

Statsradion uppmärksammar att Jordbruksverket nu upphandlar isoleringsplatser för hundar som kommer med flyktingar från Ukraina. Den skattefinansierade Public service-aktören har ändrat fokus i flyktingrapportering och lyfter plötsligt kostnader. En flyktinghund kostar svenska staten tiotusentals kronor.

Det framgår av SR P4 Jönköpings rapportering att Jordbruksverket uppskattar att mellan fem och tio procent av de ukrainska flyktingarna har med sig sin hund. I Jönköping rör det sig om 50 isoleringsplatser.

LÄS ÄVEN: DN varnar – ukrainska flyktingar kostar pengar

Statsradion lyfter att Ukraina är ett högriskland för rabies och att Sverige därför tvingas isolera hundarna. Varje isolering uppges kosta 60 000 kronor och SR tydliggör att det är ”staten som betalar”.

Katharina Gielen är smittskyddschef på Jordbruksverket och hon säger att det inte är aktuellt att avliva familjernas hundar.

– Vi väger in att hunden betyder oerhört mycket för dem som flyr. I normalfallet har vi både avvisning och avlivning som åtgärder att tillgå när man inte har sina papper i ordning, men det är inte rimligt att avliva djur på löpande band för att matte inte har hunnit samla ihop hundens papper inför flykten, säger Gielen till TT.

Även DN är oroade över kostnader

I mitten av mars uppmärksammade Samnytt att den vanligtvis liberala tidningen Dagens Nyheter plötsligt bytt inställning till flyktingmottagning och att man talat med en nationalekonom för att reda ut vad ukrainarna kan kosta Sverige.

Efter att i decennier ha undvikit ämnena invandring och kostnader, förutom då man hävdat att den skulle vara lönsam, går nu Dagens Nyheter ut och varnar för att ukrainare som flyr Putins bomber och kommer till Sverige ”kan komma att kosta den svenska offentliga ekonomin tiotals miljarder kronor”.

Samtidigt är DN tidningen som 2014 publicerade den ökända artikeln om att Sandviken skulle tjäna över en halv miljard kronor per år på den asylrelaterade invandringen.

LÄS ÄVEN: SVT till ukrainsk flykting: Varför strider du inte för ditt land?

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1046Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons