Adel Dostani SR

Statsreporter Erika Nielsen med Adel Dostani. Foto: Faksimil YouTube

Inrikes

Gangsterrappare fick mysintervju i SR – nu häktad för gängmisshandel

Publicerad 1/28/2021
Annons

Tidigare i veckan skrev gammelmedia om en känd rapartist sommisstänks för en gängmisshandel i ’särskilt utsatta’ Husby norr om Stockholm. Samhällsnytt kan avslöja att det är gangsterrapparen Adel som kopplas till ökända nätverket Husbys hyenor som har häktats som misstänkt. Senast i somras höll statsradion en mysintervju med Adel där han fick marknadsföra sin musik –kritiska frågor om gängkriminalitet och glorifierande av brott uteblev.

Det var den 13 januari som polisen larmades till det invandrartäta problemområdet Husby med anledning av en grov misshandel. Enligt polisens misstankar har 27-årige Adel Dostani med invandrarbakgrund från Irak varit inblandad. Dostani är mer känd under artistnamnet ’Adel’ där hans mest populära låtar har miljontals spelningar på Spotify och YouTube.

LÄS ÄVEN: SVT hyllade gängkriminelle rapparen Yasin – nu häktad för kidnappning

I samband med misshandeln ska gangsterrapparen tillsammans med minst fyra andra personer ha använt knivar och träpåkar för att attackera två män. Enligt Aftonbladet är bakgrunden till bråket en dispyt mellan gangsterrapparen och männen vilket gjort att han ”beställt” misshandeln genom att kalla på sitt gäng.

Misshandlades knivar och träpåkar

Det framgår att brottsoffren skadades allvarligt och kunde lämna sjukhuset först en vecka senare, den 21 januari. Sedan tidigare har fyra personer med invandrarbakgrund gripits och även häktats misstänkta för misshandeln.

Artisten var efterlyst i flera veckor

Rapartisten har varit efterlyst misstänkt för inblandning i misshandeln sedan brottstillfället men har hållit sig undan. Först på söndagen överlämnade han sig till polisen.

På torsdagen beslutade Solna tingsrätt att häkta Dostani på sannolika skäl misstänks för två fall av grov misshandel. I ett inlägg på Instagram som pulicerades på söndagen förnekade Dostani brott och menar att han är ”helt oskyldig”.

Dömda för flera grova brott

Samhällsnytt kan berätta att Dostani förekommer under en lång rad avsnitt i belastningregistret. Det handlar bland annat om grovt vapenbrott, grov stöld, våld mot tjänsteman, hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd, försök till utpressning, övergrepp i rättsak, försök till misshandel, flera narkotikabrott, grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning och urkundsförfalskning.

Adel Dostani. Foto: Polisen

Kopplas till ökända Husbys hyenor

Enligt polisen är Dostani medlem i det kriminella nätverket ’Husbys hyenor’ som har sin bas i det så kallade särskilt utsatta området Husby norr om Stockholm.

År 2017 rapporterade DN att flera av gängmedlemmarna i Husbys hyenor har åtalats för grova vapen- och narkotikabrott. Förra året uppmärksammades gänget för inblandning i en blodig konflikt med Rinkebygänget ’Filterlösa grabbar’ (FLG) som är en yngre falang av ökända Shottaz. Konflikten har resulterat i flera mord.

Dostani döljer inte sin relation till Husbys hyenor. I olika inlägg i sociala medier och musikvideos visar han upp den inre kärnan av det kriminella nätverket som polisen punktmarkerar för grov brottslighet. Nedan syns artisten posera med ledargestalten ’Noni Slice’ i det kriminella nätverket.

Husby hyenors ledargestalt ’Noni Slice’ med Dostani. Foto: Faksimil YouTube
Ledargestalten ’Noni Slice’. Foto: Polisen

Gangsterrapparen anser sig vara trakasserad

Polisens uppvaktning är något som gangsterrapparen känner sig kränkt över. I fjol gick Dostani ut i sociala medier med ett videoklipp för att visa hur han menar att Polismyndigheten trakasserar honom som helt oskyldig medborgare genom att bryta upp hans lägenhetsdörr på morgonen.

Statsradion höll mysintervju i soffa

Den 10 juli publicerade den skattefinansierade Public service-aktören SR P3 en intervju med gangsterrapparen som filmades i hans hem.

Statsreporter Erika Nielsen höll i intervjun – det är samma person som Samhällsnytt uppmärksammade för en fikaintervju med en gängkriminell artist i början av december som sedan skulle häktas misstänkt för delaktighet i ett förnedringsrån.

Nielsen lyser flera gånger upp av beundran när hon talar med Dostani om hans musikkarriär, men kritiska frågor om glorifierandet av gängkriminalitet uteblir. Istället får han attackera massmedia för att ”inte behandla oss på rätt sätt”.

– Kan du bli trött på att få frågor som, ”men du Adel du har ju suttit i fängelse”, frågar statsreportern.

Vidare kan statsreportern inte placera det geografiska området Västerort på Stockholmskartan utan menar att det är söder om Stockholm. Nielsen avslutar med att bland annat fråga vad gangsterrapparen har för favoritmat. Se intervjun nedan.

LÄS ÄVEN: SR hyllade rapartist – är nu häktad för kidnappning och rån

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons