Haval (1)

T.v. Haval. T.h. Einár. Foto: Polisen/Faksimil Instagram

Inrikes

SR-hyllade Haval misstänks ha förnedringsrånat rapparen Einár

Publicerad 12/4/2020
Annons

På onsdagen avslöjade Samhällsnytt att den gängkriminelle rapartist, som statsradion ägnade en okritisk fikaintervju åt samt hyllade för att ha ”fett mycket självinsikt”, sitter häktad misstänkt för människorov och rån. Artisten som kopplas till gängkriminalitet misstänks ha varit en del av förnedringsrånet mot artistkollegan Einár tidigare i år. Båda två är klassade som Sveriges mest populära rapartister.

I början av maj kunde Samhällsnytt rapportera om händelserna kring den 18-årige rapartisten Nils Grönberg mer känd under artistnamnet ’Einár’ som två år i rad har rankats både som Sveriges mest och tredje mest populära artist med hundratals miljoner spelningar på Spotify och YouTube och 250 000 följare i sociala medier för sin musik som glorifierar gängkriminalitet.

LÄS ÄVEN: Rapartist romantiserade kriminellt liv – kidnappades och förnedrades

Inflytelserik bland unga – kopplas till grova brott

Einár har själv en gängkriminell bana där han förekommer i belastningsregistret för bland annat rån, misshandel och narkotikabrott. Polisen kopplar honom till kriminella nätverk i både södra Stockholm och Göteborg.

Samhällsnytt kan även berätta att en av Einárs närmaste vänner så sent som i oktober dömdes till fängelse i 3 år och 6 månader för att ha försökt skjuta ihjäl en 14-årig pojke i Dalens centrum i södra Stockholm. Pojken vårdades 21 dagar på sjukhus för skottskadorna.

Polisen kopplar Einar till gängkriminella. Foto: Faksimil Instagram

Lurades ut och kidnappades

Natten mot den 15 april i år lurades Einár ut och överraskades av ett stort antal personer som kidnappade honom. Samhällsnytt kunde visa bilder från kidnappningen där det syntes hur gärningsmännen hade satt på honom en peruk, kvinnounderkläder, hundkoppel och höll knivliknande föremål upptryckt mot ansiktet.

Enligt uppgifter ska gärningsmännen ha rånat artisten på en Rolexklocka och även försökt att utpressa honom på miljonbelopp.

Det förekommer även uppgifter att man ska ha hotat honom med pistol och utsatt honom för sexuella övergrepp i samband med förnedringsrånet.

Bilder från kidnappning. Foto: Faskimil Instagram
Bild från kidnappning. Foto: Faksimil Instagram
Bild från kidnappning. Foto: Faksimil Instagram

Polisen spårade genom EncroChat

Nyligen stod det klart att polisen fått tillgång till verktyg för att ta sig igenom krypteringen i gängkriminellas favorittelefon EncroChat vilket möjliggjort för myndigheten att följa misstänkta brottslingar i realtid men även läsa chatthistorik.

LÄS ÄVEN: Gängkriminellas favorittelefon ’Encro’ knäckt – tiotal gripna i ’utsatta områden’

I september meddelade Åklagarmyndigheten – riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet att ett antal gängkriminella i södra Stockholm häktades misstänkta för flera brott, däribland förberedelse till mord och allmänfarlig ödeläggelse.

Brotten ska ha begåtts under våren i Stockholmsområdet. Ytterligare brottsmisstankar rörde även människorov, rån och grov utpressning som begåtts mellan den 14 och 15 april i Vårberg.

SR fikade på kafé med gangstern

På onsdagen uppmärksammade Samhällsnytt att statsradion tidigare i veckan publicerat en okritisk fikaintervju med den 25-årige rapartisten Haval Khalil med irakisk bakgrund som gjort sig känd bland unga i ’utsatta områden’ under artistnamnet ”Haval” där han har släppt flera låtar med miljoner spelningar på Spotify och YouTube. På Instagram har artisten över 50 000 följare.

LÄS ÄVEN: SR hyllade rapartist – är nu häktad för kidnappning och rån

Det statsradion verkar ha missat är att Haval, som sedan tidigare förekommer i belastningsregistret för vapenbrott, flera narkotikabrott och rattfylleri, i början av november greps på sannolika skäl misstänkt för rån och människorov mellan den 14 och 15 april i Vårberg. Haval har sedan dess suttit häktad i Huddinge och omhäktades den 2 december.

I intervjun lyser statsreportern Erika Nielsen upp av beundran när hon talar med Haval. Några kritiska frågor om hans glorifierande av gängkriminalitet eller huruvida han har lämnat den kriminella banan dyker inte upp trots att han har ägnat sig åt brott i flera år. Vid ett tillfälle konstaterar hon även att gangstern har ”fett mycket självinsikt”.

– Du är verkligen omtyckt, vet du det, konstaterar statsreportern för Haval i intervjun.

Statsreporter Erika Nielsen i okritisk intervju med Haval. Foto: Faksimil YouTub

Einár vill inte samarbeta med polisen

Det framgick tidigare i vår att Einár inte vill samarbeta med polisen för att identifiera och gripa gärningspersonerna. På Instagram meddelade artisten med kraftig brytning att han ska fortsätta som vanligt trots kidnappningen.

– Yo yo yo, vad händer Instagram, yo. Eran broder här. Walla, jag har en sak att säga till er bara. Alla där ute kan bli kidnappade, alla där ute kan bli slagna. Men benim han mår bra. Ni ser jag är vid liv och ingen kan göra det jag gör så jag kommer fortsätta det jag gör så länge jag står på benen brorsan.

LÄS ÄVEN: Här är kidnappade rapparen Einár – dömd för väpnat rån och knivhugg

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
745Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons