En bland många unga välkänd sociala medier-profil förmedlar sjukintyg där han uppmanar sina tiotusentals följare att begå bidragsbrott och utlovar att få betalt i ”minst 1 månad”. Statsradion har nyligen lyft fram profilen i radio och sociala medier. Till Samhällsnytt försvarar profilen sig med att han inte visste att intygen är falska.

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat profilen som är från Sydsudan, går under användarnamnet ”MegicMike133” och är baserad i Skåne. Han har närmare 50 000 följare på Instagram, 112 500 följare på TikTok och många fler på Snapchat där han ägnar sig åt att filma när han gör så kallade pranks mot ovetande personer i bland annat livsmedelsbutiker.

LÄS ÄVEN: Gatukonstnären Dan Parks familj våldtäktshotas – ”Vi kommer knulla din mamma och syster”

I samband med att det danska islamkritiska partiet Stram Kurs tillsammans med konstnären Dan Park annonserade en islamkritisk demonstration i Malmö den 28 augusti publicerade profilen videomeddelanden till sina följare. Han utlovade att man skulle våldta Parks mor och syster framför honom.

Det framgick även i videoinläggen att man skulle anordna en motdemonstration i staden. När de våldsamma upploppen med bränder och stenkastning mot poliser rasade i Rosengård syntes profilen delta vilket dokumenterades i videoklipp.

”Skaffa sjukintyg – du får betalt minst 1 månad”

På onsdagen publicerade profilen under användarnamnet ”mikomicheal133” en annons om sjukintyg. Följarna uppmanas att ”skaffa sjukintyg och chilla hemma medan du får betalt minst 1 månad”.

I annonsen står det även att intygen är signerade av läkare och kan skickas i både pappersformat och digitalt. För att skaffa ett intyg ska man klicka på en länk som leder till ett privat Instagramkonto med namnet ”doctor_orten”.


”Vi ska stanna här – vi ska ta över i Sverige”

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat profilens aktivitet i sociala medier där han bland annat uttryckt hat mot Sverigedemokraterna och deras förtroendevalda som han ska våldta.

– Sverigedemokrat jag ska öppna er anal.
– Vad tycker ni vi ska gå till our hemland? Vad tycker ni?
– Nej vi ska inte. Vi ska stanna här i kvar i Sverige. Vi ska ta över i Sverige. Fattar ni vi ska ta över i Sverige.
– Nu jag vill från alla mina följare gå och sprida den här.

Lyfts fram av statsradion

I början av oktober bjöd den skattefinansierade Public serivce-aktören SR in profilen att delta i P3’s ’God Morgonshowen’ där han lyftes fram och fick göra reklam för sina sociala medier-konton.

Påstår sig inte veta

Samhällsnytt har varit i kontakt med sociala medier-profilen för att fråga varför han uppmanar tiotusentals följare att ljuga för arbetsgivare och begå bidragsbrott. I en kommentar skriver han:

”Jag visste inte att du falska de va nån som be mig lagt up sen folk sa till mig sen jag har tar bor den. Jag visste inte att de va falska.”

LÄS ÄVEN: Kraftig ökning av anmälningar om bidragsbrott

authorimage