På onsdagsförmiddagen meddelade Södertörns tingsrätt domarna i det omfattande gängmålet mot Vårbynätverket. 31 personer har stått åtalade för bland annat mordförsök, människorov och grova vapen- och narkotikabrott. Två av de åtalade är de välkända rapartisterna Yasin och Haval – som flera gånger har lyfts fram och även prisats av statsmedia.

Samnytt har tidigare rapporterat om händelserna kring den svenske rapartist som två år i rad har rankats både som Sveriges mest och tredje mest populära artist med hundratals miljoner spelningar på Spotify och YouTube och 250 000 följare i sociala medier för sin musik som glorifierar gängkriminalitet.

LÄS ÄVEN: SVT hyllade gängkriminelle rapparen Yasin – nu häktad för kidnappning

Natten mot den 15 april ifjol lurades rapartisten ut och överraskades av ett stort antal personer som kidnappade honom. Samnytt kunde tidigt visa bilder från kidnappningen där det syntes hur gärningsmännen hade satt på honom en peruk, kvinnounderkläder och hundkoppel och hur de höll knivliknande föremål upptryckt mot hans ansikte.

Det framgår av polisutredningen att gängkriminella ska ha rånat artisten på en Rolexklocka och även försökt att utpressa honom på miljonbelopp. I polisens bevisning finns chattkonversationer och bilder från det tidigare kommunikationssystemet EncroChat.

Förnedringsrånet. Foto: Polisen
Förnedringsrånet. Foto: Polisen
Rolex-klocka blev bytet. Foto: Polisen

Döms till fängelse

Rapartisterna Yasin Mahamoud och Haval Khalil ska enligt åklagaren ha hjälpt de gängkriminella att locka fram artisten och därmed möjliggjort kidnappningen.

Yasin har stått åtalad för stämpling alternativt förberedelse till människorov medan Haval stod åtalad för människorov, rån alternativt medhjälp till dessa brott.

Klockan 11.00 på onsdagen meddelade Södertörns tingsrätt att Yasin döms till tio månaders fängelse för förberedelse till kidnappning.

Haval döms till två år och sex månaders fängelse för medhjälp till kidnappning och rån mot artistkollegan.

Haval syns i mitten. Foto: Polisen

Vid sidan om rapartisterna som medverkat i kidnappningshärvan döms ytterligare 29 personer med kopplingar Vårbynätverket som har styrt brottsligheten i flera av Stockholms södra förorter.

En av dessa är ledaren Chihab Lamouri som döms till fängelse i 17 år och tio månader för bland annat mord, mordförsök och grova narkotikabrott. Den tidigare landslagsspelaren i fotboll, Ilija Jurkovic, döms till fängelse i 11 år för rån, människorov, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt vapenbrott, stämpling till mord, försök till grov utpressning och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Chihab Lamouri. Foto: Polisen

LÄS ÄVEN: SR-hyllade Haval misstänks ha förnedringsrånat artistkollega