På tisdagen upplät statsradion sin plattform åt en anonym person som tillåts attackera vad man menar är rasism inom sjukvården. Kvinnan ska enligt egen uppgift inte ha tagits på allvar i samband med förlossning utan istället ska barnmorskan ha pratat om hennes etnicitet.

För att förstärka de anonyma uppgifterna lägger statsreporter Kazhal Mohammadi även fram statistik från Diskrimineringsombudsmannen som visar att 94 anmälningar rörande diskriminering inom sjukvården har inkommit till myndigheten under de senaste två åren.

En av dessa anmälningar kommer från en anonym 22-årig kvinna som i inslaget getts det fingerade namnet ”Asha”. Hon säger sig vara bosatt i Stockholm och får utan att bemötas eller framlägga några bevis rikta grova anklagelser om rasism mot personal inom vården.

Skyller infektion på rasistisk vårdpersonal

Asha drabbades av infektion och blodförgiftning efter förlossningen på grund av att en bit av moderkakan blivit kvar. Hon menar att detta berodde på rasism, att hon inte togs på allvar på grund av sin etnicitet.

Vårdpersonalen påstås istället ha varit upptagna med att fälla diskriminerande kommentarer om hennes hemland. Hon kan emellertid inte återberätta vad barnmorskan faktiskt sagt utan använder ord som ”typ” om uttalandena.

– Barnmorskan frågade typ varför jag skaffade barn nu och att jag var ung och att folk från mitt land inte gör något med deras liv, säger Asha till SR.

LÄS ÄVEN: Är min läkare och sjuksköterska rasister?

authorimage