ebba-busch-sveriges-radio-sr

Per Pettersson from Stockholm, Sweden, CC BY 2.0 / Holger.Ellgaard, CC BY-SA 3.0

Inrikes

SR på somaliska: Ebba Busch anklagar polisen för att ”inte döda många muslimer” 

Publicerad 5/5/2022
Annons

Då Sveriges Radios arabiska och somaliska redaktioner rapporterade om påskhelgens korankravaller och Ebba Busch uttalande om att skjuta skarpt, hette det att KD-ledaren ifrågasatt varför inte polisen skjutit muslimer.

Efter påskhelgens islamistiska korankravaller frågade Ebba Busch varför det inte var 100 skadade islamister i stället för 100 skadade poliser. Då statsradions arabiska och somaliska redaktioner rapporterade om detta till sina landsmän i Sverige hette det enligt sajten Doku dock ”100 muslimer”.

– Vi har minst 100 skadade poliser och den stora frågan som borde ställas är; Varför har vi inte minst 100 skadade islamister, 100 skadade kriminella, 100 skadade upprorsmakare?, sa hon i Ekots lördagsintervju.

LÄS ÄVEN: Ebba Busch kritiserar polisen: ”Varför sköt man inte skarpt?”

Dessutom användes en bild på Busch med en bildtext på somaliska där det stod: ”KD:s partiledare Ebba anklagar polisen för att de inte dödade många muslimer”.

KD kräver möte

Att felaktigheter förekommit på båda redaktionerna tyder enligt KD:s partisekreterare Peter Kullgren på att det är satt i system och partiet kräver nu ett möte med ledningen för statsradion.

– Vi är oerhört upprörda, de sprider ju rena lögner. Och de gör det i de kanaler där det är svårast att upptäcka.

LÄS ÄVEN: Justitieministern försökte dölja Twitterattack mot Ebba Busch

Från redaktionschef Gaby Katz heter det att man har gjort rättelser och ”vill ingenting annat än att rapporteringen ska vara korrekt och riktig”.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
358Lämnade in upphittad 500-lapp – får 14 000 i böter i stället för hittelön
Annons