Dree Low åtal 4

Salah Abdulle mer känd som ”Dree Low”. Foto: Polisen

Inrikes

SR-prisade Dree Low åtalas för grovt vapenbrott

Publicerad 4/7/2022
Annons

Redan år 2020 kunde Samnytt som första media berätta att 27-årige Salah Abdulle, känd som gangsterrapparen Dree Low, jagades av polisen misstänkt för grovt vapenbrott. Två år senare åtalas nu rapartisten som tidigare prisats av statsradion.

Abdulle med somalisk invandrarbakgrund har under artistnamnet Dree Low producerat gangsterrelaterad musik. Idag är han populär bland många unga och rankas som en av Sveriges mest spelade artister med miljoner spelningar hos både Spotify och YouTube.

LÄS ÄVEN: Rapartisten prisades av SR och SVT – efterlyst för grovt vapenbrott

Den 22 maj 2020 genomförde polisen ett tillslag på en adress i det invandrardominerade och så kallade särskilt utsatta området Husby i nordvästra Stockholm.

Polisen påträffade en halvautomatisk pistol i kaliber 9 mm, 223 stycken patroner till vapnet och 20 stycken kulgevärspatroner. Samnytt kunde år 2020 berätta att Abdulle anhölls i sin utevaro efter att ha vägrat inställa sig hos polisen.

Nedan syns bilder var polisen hittade pistolen hemma hos artisten.

Foto: Polisen
Foto: Polisen

17-åring tar på sig brottet

I polisförhör har Abdulle förnekat brott och hävdar att han inte har haft kännedom om någon pistol. Detta trots att den legat i ett köksskåp i hans bostad. I samband med polisutredningen dyker en 17-åring med invandrarbakgrund upp hos polisen och erkänner att det är hans pistol. Men 17-åringen kan inte återge hur det ser ut hemma hos Abdulle.

Ledargestalt i Husbys hyenor

Abdulle kopplas i olika inlägg i sociala medier och låttexter till det kriminella nätverket ’Husbys hyenor’ som polisen punktmarkerar för grov brottslighet.

I ett utlåtande från polisen som finns att läsa i förundersökningsprotokollet rörande en butiksplundring som Abdulle senare dömdes för – skriver lokalpolisområde Järva att rapartisten har en stark position inom gänget.

”Salah är en drivande person i nätverket på flera nivåer. Han är lite äldre än övriga och har varit med och visat öppet sin medverkan i nätverket. Han är en känd person genom sin musik även utanför området. Eftersom han genom musiken tillhandahåller en del pengar så lånar han bland annat ut elsparkcyklar till yngre killar som är inblandade i narkotikaförsäljning i området.

Ammunition och vapen har hittats i Salahs bostad och i miljöer där han kontrollerats. De yngre i nätverket ser upp till honom och gör vad de blir tillsagda.”

Dree Low (t.h.) Foto: Faksimil Youtube

Statsradion utsåg gangstern till ”Framtidens artist”

Vid Grammisgalan 2020 nominerades Abdulle i kategorin Årets hiphop. Han utsågs även till ”Framtidens artist” vid Sveriges Radios P3 Guldgala samma år.

I november 2021 prisades Abdulle branschorganisationen Musikförläggarna – detta trots att han vid tillfället precis hade dömts för en butiksplundring, vilket Samnytt uppmärksammade.

Foto: Faksimil Youtube

Ytterligare två personer med invandrarbakgrund står åtalade i Solna tingsrätt misstänkta för grovt vapenbrott.

LÄS ÄVEN: SR-prisade ’Dree Low’ och gäng plundrade kiosk – ”Dödar er”
LÄS ÄVEN: Kioskrånare tilldelas Musikförläggarnas pris

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons