Trots att butiksanställda tog tillbaka sina vittnesmål döms mannen till fängelse för att ha rånat en kiosk i Akalla.

Enligt polisen har Abdulle Salah koppling till det kriminella nätverket Husbys hyenor. Vid rånet i somras plockade han på sig godis, snus och cigaretter tillsammans med flera kumpaner.

LÄS ÄVEN: ÅTAL: SR-prisade ’Dree Low’ och gäng plundrade kiosk – ”Dödar er”

De åtalades för rån då de enligt åklagaren tvingat till sig varor och hotat butikspersonalen.

– Det finns övrig bevisning som stödjer att det var ett rån, bland annat en koppling mellan två av rånarna och ett kriminellt nätverk, säger rättens ordförande Patrik Alm.

Straffet blir ett års fängelse medan två andra män döms till fängelse och skyddstillsyn. En 16-åring frikänns.

Tog tillbaka vittnesmål

Butiksägaren tog sedermera tillbaka sina uppgifter och hävdade att det inte skett något rån. Rätten anser dock att det är bevisat att det handlar om ett rån, både genom övervakningsfilm och övrig utredning. Man anser också att två av männens nätverkskopplingar har en särskilt betydelse.

Abdulle Salah själv hävdar att han uppfattade det som att han hade butikens godkännande att ta varor på kredit.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: SR-prisade Dree Low häktas för rån

– Övervakningsfilm visar tydligt hur männen med ett hotfullt agerande stjäl varor (snus, dricka, godis). Det finns övrig bevisning som stödjer att det var ett rån, bland annat en koppling mellan två av rånarna och ett kriminellt nätverk. Tingsrätten accepterar inte invändningen om att det var ett kreditköp, säger chefsrådmannen Patrik Alm, rättens ordförande i ett pressmeddelande.