Alawee 4 SR 4

Radiohuset/Alaa Abd Alhadi Foto: Holger Ellgaard (CC BY-SA 3.0)/YouTube

Inrikes

SR-rappare häktad – misstänks rekryterat barn till brott

Publicerad 7/25/2023
Annons

En rapartist som statsradion flera gånger har marknadsfört sitter nu häktad misstänkt för att ha rekryterat barn till brottslig verksamhet.

På måndagen rapporterade statstelevisionen och Expressen om att en ”svensk” rapartist misstänks för övergrepp i rättssak och för att ha dragit in en underårig i kriminalitet.

Samnytt kan berätta mer om rapartisten som går under namnet ’Alawee’ och har miljontals spelningar på Spotify och YouTube. Bakom artistnamnet finns 19-årige Alaa Abd Alhadi från Bagdad i Irak som folkbokfördes i Sverige 2006 och erhöll svenskt medborgarskap 2007.

Förra året dömdes Abd Alhadi för misshandel och ett olaga hot där han framförde att en person skulle dödas. Södertörns tingsrätt ansåg att 35 timmar ungdomstjänst var en rimlig påföljd för brotten. Även Svea hovrätt höll med om det.

Nu misstänks Alaa Abd Alhadi ha ägnat sig åt nya brott. Den 18 juli greps artisten i Bandhagen i södra Stockholm och 21 juli begärdes artisten häktad av kammaråklagare Axel Christensson. Han sitter nu häktad på sannolika skäl misstänkt för involverande av en underårig i brottslighet och övergrepp i rättssak.

Brottsrubriceringen ”involverande av en underårig i brottslighet” är en ny lag sedan den 1 juli i år för att komma åt äldre gängkriminella som rekryterar barn att utföra grov brottslighet och därmed riskera lägre straff. Den nya brottsrubriceringen har upp till fyra års fängelse på straffskalan.

Alaa Abd Alhadi nekar till brott.

Rappar om skjutningar och mord

Sveriges Radio P3 har sett till att marknadsföra den gängkriminelle rapartisten både i intervju och genom att nyligen låtit honom uppträda i deras studio.

Faksimil Sveriges Radio

Artisten har gjort sig mest känd för sin låt ”Aktiverad” med textrader som, ”klick, klack, du blir raderad” (mördad i skjutning reds. anm.).

LÄS ÄVEN: SR marknadsförde rapartist – nu häktad i mordhärva

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
555Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons