Statsradion har uppmärksammat att en religiös organisation har tagit över Bergslagsgården utanför Hällefors. SR väljer att beskriva rörelsen som ”en ny religion med fred i fokus”. Samhällsnytt kan avslöja att det rör sig om en islamisk sekt. När vi kontaktar SR och upplyser om detta vill de inte ta till sig uppgifterna: ”Det är inte islam” vidhåller man.

Det var på tisdagen som den skattefinansierade public service-aktören presenterade den religiösa rörelsen i både i text- och ljudinslag med orden: ”The Ahmadi religion of Peace and Light”. Men vad det mer konkret handlar om för religiös rörelse är i övrigt oklart i SR:s rapportering.

SR:s reporter Simon Schagerström har talat med rörelsens talesperson Jasmine Shareef som presenterar rörelsen som ”en ny religion med fred i fokus”. Hon får inga följdfrågor om vad det handlar om för slags religion.

Inslaget fokuserar i stället på att uppmärksamma hur intoleranta bybor runt omkring Sävsjön uppges vara. Detta eftersom rörelsens inflyttning i bygdegården ”väcker reaktioner”. Shareef menar att det rör sig om ”rasistiska påhopp”.

Hon berättar att rörelsen ska använda Bergslagsgården som utbildningsplattform för personer som sedan ska sprida rörelsens lära vidare över Sverige.

– Vi kommer ha en skola då där man lär sig mer om religionen för den anledningen att man går ut sen och sprida vidare, berättar Shareef för SR.


Ahamadis nya fastighet, Bergslagsgården utanför Hällefors. Faksimil Facebook.

Islamisk sekt som döljer spåren
Samhällsnytt kan avslöja att gården vid Sävsjön i Örebro läns lantliga idyll har köpts av en ”Ali” som invandrade från Iraks huvudstad Bagdad i början av 2003 och numera bosatt i nordvästra Stockholm.

Ett par månader efter att Ali köpt gården överlät han den som gåva till organisationen The Ahmadi Religion of Peace and Light, en shiamuslimsk religiös sekt från Irak.

 

The Ahmadi Religion of Peace and Light innehar enligt Skatteverket bolagsformen ’utländska juridiska personer’ och har utöver Bergslagsgården har huvudbolaget även en adress hos företaget Nevada Registered Agent LLC i den amerikanska delstaten Nevada.

Företaget tillhandahåller en form av målvaktstjänst som tar emot juridisk post åt den religiösa organisationen och det är därför oklart vilka som står bakom det egentliga bolaget.

Ali: ”Vårt löfte till Allah”
När vi nätgranskar köparen Alis digitala spår påträffar vi flera religiösa inlägg som hänvisar till Allah och shiamuslimer. Rörelsens flagga bär text på arabiska som i svensk översättning lyder: ”Vårt löfte till Allah. Det ni har väntat på har egentligen kommit.”


Shiamuslimsk sekt
Enligt rörelsens hemsida dyrkar de ”ledaren och mästaren” Imam Ahmed al-Hassan. Tidigare i år uppmärksammade australiensiska ABC imamen och den shia-muslimskt kopplade rörelsen inom vilken han påstås vara mänsklighetens räddare.

Sprider islam
I videon nedan redogörs för hur rörelsens metod att sprida islam ser ut

SR:s reporter vill inte svara på frågor
Samhällsnytt har talat med statsradions reporter Simon Schagerström för att höra hur det kommer sig att de undanhåller rörelsens bakgrund i artikeln och ljudinslaget.

LÄS ÄVEN: Sveriges Radio kallade IS-terrorister för ”aktivister” – skyndar sig att städa upp

Vi hinner knappt presentera oss och berätta vad det handlar om innan Schagerström stressat meddelar att vi har ringt fel, att han inte kan hjälpa oss eftersom han bara har gjort intervjun. Han säger sig också vara på semester trots att han svarar på telefon genom att presentera sig med namn och ”Sveriges Radio”.

Jag har en fråga om just råmaterialet som du har tagit fram. 

– Nej, men då är det bättre att du ringer redaktionen för att jag har bara bidragit med grundintervjun. Jag är på semester nu… så att ehh…

Varför framkommer det inte vilken religion som ligger till grund för rörelsen – framkom det när ni var där?

– Jag tror att ehh… jag tror att… själva intervjun… jag tror att… de blir benämnda i både inslaget och texten. Jag kan inte svära på det för jag har bara gjort intervjun men jag är på semester nu. Det bästa du kan göra är att ringa redaktionen.

Men du var där. Visste du att det handlade om islam?

– [tystnad]… ehh… jag var där, jag var där. Ehh… jag har kollat på deras hemsida och… ehh… deras… ehh… deras egna beskrivningar vad, vad, vad det var… jag… ehh… tycker inte…ja… ehh… ehh… ja helt enkelt. Ehh… Du får helt enkelt vända dig till redaktionen.

Schagerström upprepar att han är på semester och avslutar samtalet i rask takt.

SR:s producent: ”Det är inte islam”
Vi kontaktade sedan dagproducent Karwan Tahir som Schagerström hänvisat oss till för att få svar på varför det inte framgår mer än bara ett namn på organisationen.

Thair som har bakgrund från Irak är i telefonsamtalet noga med att poängtera för Samhällsnytt att han vet vad han talar om och att det inte handlar om islam. Vad det i stället skulle röra sig om för religion vet han samtidigt inte.


Karwan Tahir, dagproducent SR. Faksimil Facebook

Varför framkommer det inte vilken religion det handlar om i artikeln och inslaget?

– Det står tydligt. Det står tydligt i webben. Titta på det. Det framgår tydligt vad det är för organisation och religion.

Ja, organisationens namn står tydligt. Men inte vad det är för religion. Vad är det för typ av religion?

– Har du, har du… Ja men religionen vet vi väl inte vi vad de kallar det, det är en annan sak. Men det är en organisation som heter The Ahmadi Religion of Peace and Light. Men vad är din frågeställning? Vad är din frågeställning?

Hur kommer det sig att ni inte förmedlar till era läsare och lyssnare vad det är för religion som organisationen grundar sig i?

– Men det säger vi! Namnet står där. Religionen heter The Ahmadi Religion of Peace and Light. Vad är problemet?

Vad grundar den i sig för religion?

– Vad är frågan? Vad är det du vill säga? Det vill jag förstå.

Jag undrar varför det inte framkommer vad det är för religion som ligger till grund för rörelsen?

– Lyssnade du på inslaget? Men vänta, vänta, vänta. Lyssnade på inslaget? Det står tydligt när hon berättar om sin religion.

Ja, hon berättar att det är en religion för fred. Men mer framgår inte. Vad är den kopplad till?

– Vadå vad är den kopplad till? Till exempel vad då?

Schagerström säger att ni har kollat upp organisationen. Så vad har organisationen för bakgrund?

– Ja, ja, ja. Det är den religionen som de pratar om. Det är ingen muslimsk religion eller vad ska vi säga kristendom. Det är exakt vad de säger.

Så det har ingenting med islam att göra?

– Nej det har inte med muslimerna att göra.

Det är en ny typ av rörelse kopplad till muslimer.

– Nej, det är två helt olika saker. Du talar om Ahmadiyya. En helt annan sak. Jag kan sådant här med religioner.

Hur är du säker på det?

– För att jag vet det.

Thair som uppger att han befinner sig på konferens säger plötsligt ”det är bra” och avslutar samtalet. Dagen därpå kontaktar vi återigen Thair för att i lugnare omständigheter tala med honom.

När ni gjorde er bakgrundskoll vilken hemsida läste ni på?

– Vi pratade färdigt igår tycker jag. Jag sitter i möte.

Du avslutade samtalet stressat igår. Jag har inte fått svar.

– Ursäkta mig, men du fick mitt svar. Jag var tydlig med dig att det handlar om en annan grupp. Du började argumentera för vad vi vet och inte vet. Det finns granskningsnämnden, du får gärna anmäla oss och det är inget mer. Jag sitter på ett möte så jag har inte tid.

Du sa igår att det inte har någonting med islam att göra?

– Det sa jag och det är det som gäller.

Du lät mig inte prata klart igår innan du avslutade. Det här är en rörelse som ser upp till ledaren för en shiamuslimsk sekt.

– Där har du helt fel. Det har du helt fel i.

Vilken hemsida använde ni för er bakgrundskoll?

– Jag har inte tid att sitta och prata med dig. [Thair lägger på]

Enligt en informationsruta nedanför SR:s artikel är grunden i deras journalistik är trovärdighet. Redaktionen kan samtidigt inte svara på frågor om organisationen man rapporterat om eller var de har hittat sina uppgifter någonstans.

LÄS ÄVEN: Sveriges Radio censurerade sin egen nyhet – dolde allvarliga uppgifter om islamistiskt center i Uppsala