loggor st o sd

Fackförbundet ST beskyller SD för att i ord och handling inte verka för människors lika och okränkbara värde.

Inrikes

ST-medlem kritisk mot fackets åsikt om SD

Publicerad 9/27/2017
Annons

➤ KRITISERAR FACKET Hur kan jag veta att mitt fack står upp för mig om det kommer ut att jag röstar på Sverigedemokraterna i nästa val, om jag väljer att göra det. Jag vill veta om facket står på min sida om en konflikt uppstår på jobbet. Det är min trygghet som ingår i en större del med facket. Hur kan jag veta att de strider för mina rättigheter när de skriver så här?

En orolig och förbannad fackmedlem har kontaktat Samhällsnytt och står bakom orden i artikelns början. Det är nämligen så att hans fackförbund ST i ett dokument om företrädarskap på hemsidan påstår att “Sverigedemokraterna i ord och handling inte verkar för människors lika och okränkbara värde”.

Han har varit medlem i ST cirka tio år och det känns naturligt eftersom han har ett statligt jobb. Han är norsk från början och ska 2018 rösta för första gången eftersom han inte tidigare hade svenskt medborgarskap.

– Därför försöker jag läsa och lära om vad de olika partierna står för. Jag hittar inget i Sverigedemokraternas partiprogram, som talar emot att de inte står för allas lika värde. Nu frågar jag mitt fackförbund ST var det står i SD:s partiprogram att de inte står för alla människor lika värde. Det har jag svårt att hitta. Om det hade stått om medlemskap i NMR, IS, AFA eller andra aggressiva organisationer som löser sina politiska mål med våld, hade jag förstått, förklarar ST-medlemmen som valt att vara anonym.

Demokratiskt parti

Han anser att det är självklart att SD är ett demokratiskt och lagligt valt parti i Sverige. De har i olika opinionsmätningar varit det största partiet och varit uppe i 30 procent som mest. Han säger att ST främliggör en tredjedel av den potentiella medlemsgruppen som kan rösta på SD.

– Om man går till grundlagen och läser om friheten att ansluta sig var man vill, så tar ST bort den friheten från sina företrädare. Det är ett steg mot grundlagsbrott att man nekar sina företrädare att ansluta sig var de vill. När man tittar på de mänskliga rättigheterna som säger att man har rätt att ansluta sig till fackföreningar för att värna sina intressen är det här motsägelsefullt. Du ska få ansluta dig till en fackförening, men inte att gå med i en annan förening som ditt fack inte gillar. Det finns ju inga bevis här, de säger att Sverigedemokraterna värderingar och verksamhet strider mot ST:s grundläggande värderingar. Det har jag inte hittat.

ST:s påstående om SD stör den anonyme fackmedlemmen, Han återkommer till farhågorna att facket kanske inte kommer att stödja honom om det blir känt att han kanske röstar på SD.

– Jag är socialdemokrat i grunden och ser facket som en del av något större, men det här stör mig. Det är ett steg mot ett samhälle man inte vill ha.

”Sverige är ett sjukt samhälle”
Efter tio år i landet har han sett hur samhället förändrats.
– Sverige har blivit ett sjukt samhälle. I Norge finns ett helt annat debattklimat. När avvisningar av afghaner som skulle avvisas anordnades en debatt i norsk TV. Då inbjöds en migrationspolitisk talesman för oppositionen, migrationsministern, en militär säkerhetspolitisk rådgivare och en professor i folkrätt. När samma fråga skulle diskuteras i SVT, bjöd man in Ann Heberlein och Mikael Wiehe. Hur fan tänker dom?
– Mitt problem när jag kom till Sverige var att vi inte har samma diskussion i Norge om värdegrund. Debatten handlar inte om värdegrund för det är så flummigt.
Svar från ST
Samhällsnytt har fått ett skriftligt svar från Lars Pauli i ST:
”Fackförbundet ST för inga register över medlemmars och förtroendevaldas åsikter eller medlemskap i politiska organisationer. En medlem i ST kan alltså rösta på eller ansluta sig till vilket politiskt parti den vill. Det innebär att medlemmen kan räkna med fackets stöd om en konflikt uppstår på jobbet.
En förtroendevald inom ST ska agera i ord och handling på ett sätt som är förenligt med STs värdegrund och stadgar. Enligt stadgarna arbetar Fackförbundet ST för demokratins idéer där människovärdet är okränkbart och alla människor är lika värda. En förtroendevald och företrädare för Fackförbundet ST måste dela dessa värderingar. 2010 fattade STs förbundsstyrelse ett beslut om att man inte kan vara förtroendevald och samtidigt vara aktiv i organisationer som inte lever upp till våra stadgar och värderingar. Vi anser att Sverigedemokraterna är en sådan organisation.”

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1173”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons