Usman Mahmod tog flera krediter och lån och körde ner till Irak – för att aldrig återvända till Sverige. Men något gick fel i hans hemland: i december 2019 dök han upp i Sverige igen och greps av polisen.

Det var i slutet av maj 2016 som Usman Mahmod, 55, skrev under ett leasingavtal i Örebro som gällde en sprillans ny Volkswagen Touareg Limited Edition med ett prislapp på 450 tusen kronor. Någon kontantinsats behövde han inte lägga – vilket var bra för honom eftersom han saknade pengar. Med sig hade han endast ett falskt anställningskontrakt – men inte ens det behövde visas upp.

Den bilsäljare som pratade med mannen reagerade på att han knappt kunde någon svenska alls – trots sina 10 år i landet. På alla frågor nickade han bara och log brett.

– Han hade en guldkedja och guldtänder och såg ut som en arabisk oljeshejk, berättade säljaren senare i ett polisförhör.

Säljaren anade oråd och pratade med sin chef om mannen – men chefen gav grönt ljus till att lämna ut bilen utan några kontroller alls förutom att ta en kopia på Usmans körkort. Senare skulle hon beskriva sin magkänsla för polisen:

– Jag tänkte bara – ”Händer det här på riktigt?”

Dagen efter hämtade Usman bilen som tillsammans med maxutrustning var värd nästan en halv miljon kronor. Efter det har Volkswagen Finans aldrig hört av honom. Inte ens en första inbetalning har gjorts. När räkningarna fortsatt att komma tillbaka ett bra tag anlitade företaget Svensk Obeståndsservice AB för att leta upp Mahmod.

Deras efterforskningar har visat att mannen sannolikt lämnade Sverige – tillsammans med bilen. I ett mejl till Volkswagen Finans rekommenderar de att polisanmäla honom, men konstaterar samtidigt uppgivet:

Mot förmodan lades dock inte anmälan ned omgående. Tvärtom genomförde polisen i Örebro en gedigen förundersökning och kartlade Usman och hans familjs liv i Sverige. Det 150 sidor långa förundersökningsprotokollet innehåller en detaljerad kartläggning av hans ekonomi och tillgångar.

Mannen kom till Sverige från Irak 2006 tillsammans med sin fru och flera barn. Av Skatteverkets uppgifter framgår att mannen arbetade i Sverige under sammanlagt två år av tio – och då hade han ett så kallat ”beredskapsjobb” hos Gagnefs kommun – ett jobb som särskilt skapades för att sysselsätta migranter och öppna arbetsmarknaden för dem. Då arbetade han med trädgårdsarbete och städning.

Hans fd vägledare på kommunen berättar i polisförhöret att han ”ibland kunde tala lite svenska, och ibland inte kunde tala alls”. Enligt henne berodde detta på att han inte ville jobba och då låtsades inte förstå instruktionerna.

Kvinnan bodde även granne med familjen och berättar att familjen tydligen inte led brist på någonting trots knappa officiella inkomster:

– Han bytte bil stup i kvarten och det kändes som att det var något mystiskt med det kanske man inte har råd med som flykting. Det var fina bilar, inte skrotbilar, det var Volvo och sonen kom körandes i BMW, – berättade hon i polisförhöret.

I området ryktades det att mannen hade arbetat för Saddam Hussein och hade ett hembiträde hemma, enligt henne.

Frun till mannen hade i princip inte arbetat i Sverige alls enligt Skatteverkets uppgifter. Kring år 2013 skilde hon sig officiellt från Usman. Dock följer det av vittnesuppgifter att familjen fortsatte att bo tillsammans, trots att Usman fått en egen lägenhet i Gagnef – och ett eget socialbidrag.

Skenseparationer är nämligen ett vanligt bidragsbrott för att maximera socialbidrag som då betalas ut till två ensamstående hushåll istället för till en familj. Enligt kontoutskrifter från kvinnans bankkonto som ingår i förundersökningen spenderade familjen de bidrag som kom in på kontot varje månad på ett sätt som inte riktigt stämmer överens med köpmönster för fattiga migranter som lever på existensminimum. Pengarna gick till bland annat Netflix, onlinespel och middagar på lyxrestauranger:

Vidare visade polisens undersökning att det inte bara var Volkswagen Finans som föll offer för Usman. Vid samma tid – i slutet av maj 2016 – öppnade han ett kreditkort hos Bank Norwegian genom vilket han fick ett lån på 20 tusen kronor, samt gjorde flera köp på avbetalning hos Stadium och IKEA till ett värde på över 10 tusen kronor. Samtidigt tog han ut flera mobiltelefoner och öppnade ett kreditkort hos Volvo vilket lät honom tanka sin nya VW Touareg på väg till Irak.

Allt tydde på att han ville lämna Sverige för gott och ta så många lån och krediter som möjligt i vetskap om att han aldrig skulle återvända. Polisen efterlyste honom, men det såg ut som att ärendet skulle komma att läggas ned.

I december 2019 dök mannen dock upp i Sverige igen. Han kom till en polisstation i närheten av Göteborg för att få ut ett nytt svenskt pass. När han frågades ut om varför han skulle behöva det nya passet trots att det var två år kvar på hans gamla pass, svarade han att han ”gillar nytt”.

Mannen greps på polisstationen och transporterades till häkte i Stockholm.

I polisförhör förklarade han att han blev av med bilen i Irak snart efter ankomsten dit i augusti 2016 när Islamiska staten stoppade honom vid en vägspärr och tog bilen. Enligt egen utsago ska han ha rest till Mosul två dagar efter för att få bilen tillbaka – men blev då gripen och satt fånge hos IS i 1,5 år innan han blev frisläppt utan några förklaringar. Sedan ”skämdes” han att återvända till Sverige och försökte få bilen tillbaka – utan framgång.

Syftet med att resa till Irak ska ha varit att sälja ett hus i staden Kirkuk som mannen hoppades att få 30-40 tusen dollar för. Som stöd för sin historia lämnade familjen in handlingar på arabiska – bland annat en lagfart på huset och en kopia på en polisanmälan om bilens försvinnande.

Att mannen ägde ett hus värt flera hundra tusen kronor samtidigt som han tog emot socialbidrag i Sverige kan vara ett bidragsbrott, men inga frågor om det ställdes av polisen. Inte heller tillfrågades mannen om varför han rest till byn Ibrahim Al-Khalil där hans bil ska ha kapats i augusti 2016 – samtidigt som denna by var under kontroll av Islamiska staten enligt kartan nedan:

Det förefaller uteslutet att mannen som härstammar från regionen inte visste att området var under IS kontroll.

Åklagaren trodde inte på mannens förklaringar. Han åtalades för grovt bedrägeri och i förra veckan dömdes han av Örebro tingsrätt – till 180 dagsböter á 50 kronor. Tingsrätten menade att straffvärdet uppgår till tio månaders fängelse och därför kan en annan påföljd väljas. Det är emellertid oklart när och hur Volkswagen Finans och andra kreditorer ska få sina pengar tillbaka. Domen kan laddas ned och läsas på följande länk: Örebro TR B 6533-19 Dom 2020-02-17

UPPDATERING: I tidigare versioner av artikeln publicerades två bilder på personer som inte är dömda i det aktuella ärendet. Bilden har ändrats så snart vi blev uppmärksammade på misstaget och redaktionen bad de berörda om ursäkt.