Staffanstorps Kongo-nej – ”Prioriterar de ukrainska flyktingarna”
Bild: Google Earth/Moderaterna

Staffanstorp säger nej till kvotflyktingar från Mellanöstern och Afrika men ja till flyktingar från Ukraina. Det berättar Christian Sonesson (M), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande för kommunen, för Samnytt.
– Ukraina ligger i Sveriges närområde, påpekar han.

Den rödgröna regeringen beslutade 2016, med stöd från M, KD, C och L, om att Sverige ska ta emot ännu fler invandrare genom systemet med så kallade kvotflyktingar. 5000 sådana migranter har Sverige sedan dess tagit emot – varje år. Migrationsverket får därefter i uppdrag att fördela de nyanlända invandrarna mellan Sveriges kommuner.

I år är det tänkt att 36 av kvotflyktingarna ska flytta till skånska Staffanstorp. Fyra syriska migranter i maj och därefter sex invandrare från Kongo nästa månad. Men kommunen har, med kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) i spetsen, sagt nej till kvotflyktingarna.

Föredrar ukrainska flyktingar

Förklaringen till kommunens vägran att ta emot syrierna och kongoleserna är kriget i Ukraina.

– Vi prioriterar de ukrainska flyktingarna eftersom Ukraina ligger i Sveriges närområde, samtidigt som det pågår ett krig där, förklarar Christian Sonesson för Samnytt.

– 244 är det kommuntal gällande flyktingar från Ukraina som staten bestämt att Staffanstorps kommun ska ta emot under år 2022. Detta är alltså utöver det kommuntal för kvotflyktingar som i år är på 36 stycken.

Har fullt upp med ukrainarna

Staffanstorp är ett litet samhälle med färre än 15 000 invånarna. Sedan den ryska invasionen har mellan 80 och 90 ukrainare anlänt till kommunen, och man har fullt upp med att ta hand om dem.

– Mottagandet av ukrainska flyktingar bygger på att vi antingen får lösa det genom temporära flyktingplatser eller med hjälp av privatpersoner, förklarar Sonesson.

Hotar med förläggning

Inrikesminister Anders Ygeman (S) har hotat Staffanstorp med att placera en flyktingförläggning i samhället, om de inte tar emot de anvisade 36 kvotflyktingarna. Det är ett agerande Sonesson reagerar starkt på.

– Ygemans hot som jag nämner är hans uttalande genom ministerstyre där han menar på att Migrationsverket ska förlägga en flyktingförläggning till Staffanstorp. Ett uttalande som han rimligen borde bli KU-anmäld för, säger Christian Sonesson.

LÄS ÄVEN: SMS visar: Regeringen vägrar debattera med Sonesson

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.