En anställd på regeringskansliet i Stockholm har under en period på flera år stulit hundratals tjänstedatorer, surfplattor och mobiltelefoner och sålt dem vidare till en hälare. Värdet på stöldgodset uppgår till drygt en och en halv miljon kronor. Det rapporterar bland annat DN.

Stöldhärvan uppdagades när Säpo kopplades in efter att en köpare på Tradera slagit larm om att ha köpt en dator med regeringskansliets ID-märkning. Säljaren/hälaren konfronterades och dolda kameror monterades upp i regeringslokalerna för att fånga tjuven på bar gärning.

Slog till mot mannens bostad

När man på det sättet identifierat tjuven, gjorde polisen ett tillslag mot dennes bostad i centrala Stockholm. Där påträffades delar av stöldgodset och stora summor i kontanter.

Den 49-årige mannen som har svensk bakgrund åtalas nu för grov stöld. En 35-årig man med utomvästlig invandrarbakgrund som 49-åringen avyttrat det mesta av stöldgodset till åtalas samtidigt för grovt häleri.

49-åringen har erkänt brotten och säger att det började i liten skala och sedan eskalerade. Han har ursäktat brotten med att regeringskansliet skrotar fullt fungerande datorer efter tre år när de är avskrivna och att han tyckte det var bättre om någon kunde tjäna en hacka på utrustningen.

Tar tillbaka erkännande

Inför rättegången har 49-åringen dock tagit tillbaka sina erkännanden. Enligt mannens advokat, Mireille Wildh, ”har han mått mycket dåligt” av att ha blivit föremål för brottsutredning.

35-åringen som står åtalad för grovt häleri hävdar att han tagit emot godset i god tro, påståenden som åklagaren i målet, Henrik Olin, inte sätter någon tilltro till.

Stölderna har pågått mellan februari 2017 och november 2019. Enligt åklagaren är det en försvårande omständighet att mannen missbrukat sin förtroendeställning som anställd på regeringskansliet för att begå brotten. Regeringskansliet är dessutom klassat som ett skyddsobjekt, något som åklagaren ser som ytterligare försvårande för tjuven.

Vill inte svara på frågor om säkerhet

Samtidigt reses efter händelserna frågetecken kring hur det står till med säkerheten i Rosenbad – dels vad gäller enkelheten att systematiskt stjäla inventarier från lokalerna men i det aktuella fallet också säkerheten för de eventuella skyddsvärda data som kan ha funnits lagrade i den stulna utrustningen. Enligt åklagaren finns i nuläget inga belägg för att sådana uppgifter kommit på drift.

Säkerheten på regeringskansliet har tidigare ifrågasatts, bland annat i samband med att sju pistoler tillhörande det vaktbolag som ansvarar för säkerheten stals för ett år sedan. Regeringskansliets säkerhetschef Fredrik Agemark vill dock inte svara på frågor och har gjort sin oanträffbar för media.