Nästan varannan svensk vill att det byggs mer i klassisk stil. Det framgår av en ny undersökning som Novus genomfört på uppdrag av statstelevisionens Kulturnyheterna.

Inför valet lanserade Sverigedemokraterna Sverigehuset och i Arkitekturupproret har man kampanjat för klassisk arkitektur och emot modernistiska lådor. Nu visar det sig att man har ett starkt stöd bland svenska folket.

Frågan Novus ställde till svenska folket är i vilken utsträckning man tycker att det ska byggas nya hus i klassisk stil – exempelvis nationalromantik, jugend och 20-talsklassicism, vilket präglade den svenska stadsbilden innan modernismens genombrott.

LÄS ÄVEN: SD vill bygga äldreboende i klassisk stil: ”Vill ha en vacker stad”

I undersökningen uppger 44 procent att man i hög utsträckning ska bygga klassiskt.

– Det kan bero på att vi lever i oroliga tider och att människor då söker sig till den tryggaste stilen. Sen är många supertrötta på all den torftiga arkitektur vi fått utstå de senaste 50-60 åren. Vi har fått käka knäckebröd under lång tid, nu vill man ha en krokan, säger arkitekturkritikern Mark Isitt, till statstelevisionen.

Estetik minst viktigt

Samtidigt är det endast 14 procent som är emot klassiska nybyggen och anser att man i låg utsträckning eller inte alls ska bygga sådana.

– Jag tror att människor suktar efter hus som berör dem. Det är det vi liknar den klassiska stilen med: att det finns mycket mer omsorg och omtanke, säger Mark Isitt.

Viktigast uppger 41 procent är ”funktionalitet och bekvämlighet” följt av ”ekologisk hållbarhet” (25 procent). Sedan kommer kostnad (15 procent) och ”estetik” rankas som minst viktigt (tolv procent).

Samnytt granskar arkitekturen

LÄS ÄVEN: Modernistiskt höghus valt till årets stockholmsbyggnad