Det var svenska staten, alltså skattebetalarna, som betalade våldtäktsmannens Damir Al-Alis skadestånd till en av de kvinnor han våldtog 2017. Det kan Samnytt avslöja idag.
– Hon fick skadeståndet via Brottsoffermyndigheten, berättar kvinnans målsägandebiträde, advokat Martin Nilsson, för Samnytt.

Förra veckan beslutade Justitiekansler Mari Heidenborg att den syriske våldtäktsmannen Damir Al-Ali, som tidigare hette Ali Al-Ali, ska få ett skadestånd på 840 000 kronor från svenska staten. Anledningen är att Högsta domstolen slagit fast att Damir kan ha varit under 18 år när han 2017 våldtog två kvinnor i Malmö, och därför dömdes till ett för hårt straff av först Malmö tingsrätt och senare Hovrätten över Skåne och Blekinge.

Skadeståndet motsvarar en ersättning på 60 000 kronor per månad för de 14 månader som Heidenborg menar att Damir tvingats sitta inlåst för länge. Beslutet att på detta sätt ge pengar till en våldtäktsman har mött stark kritik från allmänheten som tycker att det är fel att en dömd våldtäktsman får så mycket pengar.

LÄS MER: Damir får nära en miljon i skadestånd efter kidnappningsvåldtäkter – fängelsestraffet var FÖR HÅRT

Samnytt har tisdagen sökt Justitiekanslern, som emellertid avböjer att svara på våra frågor om jätteskadeståndet.

”Mari Heidenborg har ingen möjlighet att ge en intervju för närvarande, utan hänvisar till själva beslutet”, hälsar byråchef Anneli Skoglund i ett mejl.

Staten betalade skadeståndet

Det är inte första gången Damir Al-Ali får pengar av svenska staten på grund av våldtäkten. 2018 dömdes han att, tillsammans med en medgärningsman, betala en halv miljon kronor i skadestånd till de två kvinnor han var med och våldtog.

Men eftersom Damir inte kunde betala något skadestånd, blev det istället skattebetalarna som tvingades betala åt honom. Det berättar advokat Martin Nilsson, målsägandebiträde för den ena av de två våldtagna kvinnorna.

Advokat Martin Nilsson. Foto: Kronadvokater

– Jag kan bara svara för min klient, och hon fick ju sitt skadestånd. Med mitt biträde fick hon skadeståndet via Brottsoffermyndigheten, säger han till Samnytt och förtydligar:

– Om den dömde inte kan betala skadeståndet, så kan man få pengarna via Brottsoffermyndigheten.