Staten: Så ska du dra ned på elanvändningen

Inför vinterns elräkningar som väntas bli skyhöga, och hushåll i värsta fall kan bli bortkopplade från elnätet, har Energimyndigheten sammanställt en lista med tips till medborgarna om hur de kan spara el.

Under rubriken ”Varje kilowattimme (kWh) räknas” och ”Varför ska vi spara el?” hävdar myndigheten att ”kriget i Ukraina har fört med sig konsekvenser för elförsörjningen i Sverige”. Ingenting om de nedlagda kärnkraften som den rödgröna regeringen beslutade om nämns.

LÄS ÄVEN: Vattenfalls vd medger – nedlagd kärnkraft bakom skenande elpriser

”För att förbättra situationen behöver vi alla hjälpas åt att minska elanvändningen”, heter det vidare.

”Vi måste agera idag för att skapa så bra förutsättningar som möjligt inför vintern, när läget kan bli mer ansträngt”, varnar man.

Ytterligare ett skäl till att svenska folket ska dra ned på elanvändningen menar man är ”solidaritet”:

Genom att minska vår elanvändning hjälper vi varandra i Sverige. Men vi hjälper också våra grannländer. Vår export av fossilfri el leder till minskat behov av fossilproducerad el på kontinenten. Ju mer el vi kan exportera till dem, desto mindre gas behöver de använda.

LÄS ÄVEN: Svenska kraftnät bekräftar: Nedlagd kärnkraft orsak till elkrisen

Några av myndighetens tips:

Kommer du att följa Energimyndighetens råd?

LÄS ÄVEN: SVT tipsar: Så klarar du dig när Sverige blir elektriskt u-land

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.