Statliga Vattenfall har skrivit avtal med Estland för att hjälpa till att bygga deras nya kärnkraftverk. Samtidigt arbetar man för fullt med att lägga ner kärnkraften i Sverige.

– Vi har kommit överens om att tillsammans samarbeta i ett projekt för att se om det går att bygga en liten modulär reaktor i Estland säger Torbjörn Wahlborg, chef för elproduktion på Vattenfall, till SVT.

Planen är att kraftverken ska stå färdiga om tio år. Vattenfalls estniska partner, Fermi Energia, har nu börjat planera för var i landet kärnkraftverken ska placeras.

Vattenfall ska alltså bygga kärnkraftverk i Estland, cirka 50 mil från huvudkontoret i Solna, Stockholm men samtidigt lägga ner ytterligare en fullt fungerade reaktor i Ringhals, 50 mil i motsatt riktning.

LÄS ÄVEN: Per Bolund (MP) säger nej till ny miljövänligare kärnteknik

Politikerna duckar frågor

Vattenfall har tidigare förklarat att anledningen till att Estland vill ha kärnkraftverk är att landet har EU:s högsta CO2-utsläpp per producerad kWh elektricitet. Detta ska man nu ska råda bot på med svensk hjälp.

Ingen ansvarig svensk politiker vill svara på SVT:s frågor. Tidigare miljöminister Isabella Lövin (MP) hänvisar till näringsminister Ibrahim Baylan (S) som i sin tur hänvisar alla frågor till Vattenfall.

LÄS ÄVEN: MP-förslag: Straffskatt för hushåll som förbrukar mycket el