tove-kullberg-bitcoin

Foto t v: faksimil Facebook

Inrikes

Staten tvingas betala 13 miljoner till dömda knarklangare

Publicerad 8/19/2021
Annons

I samband med att tre män åtalades och dömdes för knarklangning omvandlade kammaråklagaren bitcoins från narkotikaförsäljning till svenska kronor, vilket skulle leda till att männen sedermera får tillbaka flera miljoner kronor.

Det var i april 2019 kammaråklagare Tove Kullberg väckte åtal mot trion som sålt större mängder narkotika via internet. I samband med gripandet av männen året innan säkrade polisen 36 bitcoins som enligt Kullberg kommer från försäljningen. I åtalet omvandlade hon dessa 36 bitcoins till kronor vilket med dåvarande kurs blev 1,3 miljoner kronor.

Detta innebär att då männen döms till fängelse i maj 2019 är deras skuld till staten inte längre 36 bitcoins utan drygt en miljon kronor. Fram tills att Kronofogden auktionerar ut dessa bitcoins tar det knappt två år, under samma period stiger värdet på bitcoin från 40 000 till en halv miljon kronor styck.

Detta gör så att det blir rejält med bitcoins över då de sålts och statens fordran täckts mycket snabbare. De 33 bitcoins som blev över är i dag värda 12-13 miljoner kronor – pengar som staten nu får betala tillbaka till de dömda männen.

– Det är olyckligt att det är på det här sättet. Den lärdomen som finns att dra av detta är att man ska behålla värdet i bitcoin. Att brottsvinsten är 36 bitcoin, oavsett vilket värde bitcoinen har vid tidpunkten, säger Tove Kullberg till statsradion.

Bristfälliga kunskaper

Hon påpekar att detta ska ha varit bland de första fallen i Sverige där man säkrat brottsvinst i kryptovaluta och att hennes kunskaper kring detta var bristfällig samt att det vid tillfället saknades vägledning kring hur man som åklagare ska hantera kryptovaluta.

– Jag tror nog att man bör satsa på myndighetsinterna utbildningar då kryptovaluta kommer vara en faktor att räkna med i mycket större utsträckning än vad det varit till i dag. I och med att vi ökar kunskapen inom organisationen – desto färre misstag sker på vägen, säger hon till Ekot.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons