Trafikverket vill ha bensinpriser på 50 kronor per liter – för att ”uppnå klimatmålen”
T.v. Lena Erixon, Trafikverket, med statsministern. Foto: Faksimil Facebook

Trafikverket efterlyser nu ett högre skattetryck mot svenskar som kör fordon på bensin och diesel. Det kan handla om uppemot 50 kronor per liter för att nå utsatta klimatmål i vilka utsläpp ska minska med hela 70 procent innan år 2030.

Det är i ett underlag rörande ”framtidens infrastruktur” som myndigheten har överlämnat till regeringen där det framgår att nya åtgärder måste sättas i kraft för att gå i mål med klimatmålen för transportsektorn.

LÄS ÄVEN: Regeringen struntar i bensinupproret – höjer bränsleskatten ytterligare

Det handlar om att höja priset på bensin och diesel och istället tvinga invånare som är beroende av transportmedel att köpa eldrivna fordon. Lena Erixon är generaldirektör hos Trafikverket och menar att åtgärden med prishöjning kommer resultera i en dämpad ökning av trafik på vägarna.

Bensinpris på 50 kronor

Hur höga priserna för bensin och diesel kan komma att bli menar Erixon helt och hållet påverkas av hur fort man kan elektrifiera fordonsflottan i Sverige. Det kan handla om uppemot 50 kronor per liter.

– Klarar vi inte det måste bränslepriserna höjas för att vi ska klara miljömålen, säger Erixon.

LÄS ÄVEN: Kalmar länstrafik tvingas lägga ned busslinjer när bränslepriserna ökar

authorimage

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Stötta Samnytt
Etablissemanget försöker strypa vår ekonomi. Vill du fortsätta läsa Samnytt?
Bli då prenumerant för endast 19 kronor första månaden!