➤ Före detta SvD-journalist nästlade in sig hos statlig myndighet – nu försöker hon motarbeta alternativmedier.

SleepingGiants heter en anonym grupp som har som målsättning att strypa finansieringen av alternativmedier. Den vänsterextrema gruppen kontaktar annonsörer som placerar sin reklam på alternativa medier med krav att ta ner annonserna med ett underförstått hot om negativ publicitet. Gruppen har svartlistat bland annat Breibart och flera andra samhällskritiska publikationer.

På senare tid har även Samhällsnytt blivit föremål för attacker från SleepingGiants. Attackerna handlar om att tvinga företag att blockera Samhällsnytt i sina annonseringsverktyg som tillhandahålls av exempelvis Google och Facebook. På det sättet hoppas gruppen att minska reklamintäkterna och stoppa Samhällsnytts journalistik.

LÄS ÄVEN: Regeringen förbereder omfattande lagändringar ”mot rasism” – #jagärhär vill vara med

I tisdags blev det Kommerskollegiums tur, en statlig myndighet för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik, som kontaktades på Twitter med följande påbud:

Ett svar från myndigheten inkommer samma dag. I svaret tackar man för tipset och lovar att annonseringen ska ”absolut ses över omedelbart”:

När Samhällsnytt når Kommerskollegiums pressansvarig Ingrid Lindeberg på telefon bekräftar hon att reklamannonserna är borttagna från Samhällsnytt till följd av SleepingGiants tips. Att annonserna överhuvudtaget visades på andra webbplatser utanför Googles sökmotor menar hon var ”en miss”. Detta trots att man uttryckligen ska välja att marknadsföra sig på andra plattformar än själva sökmotoren för att komma igång med annonseringen.

– Vi är tacksamma när folk påpekar att det finns någonstans där det inte ska finnas, eftersom vi inte ska ha någon annonsering, säger hon.

Dock går ni in här som statlig myndighet och stödjer ett uttalande där Samhällsnytt kallas ”extremistsajten” som sysslar med högerextremism. Hur ska du själv tolka myndighetens svar på Twitter?

– Jag kan nog bara säga att vi inte ska ha någon annonsering. Vi upptäckte att det var en annonsering, vi gick in, undersökte och stängde av displayannonseringen.

Regeringsformen stipulerar i §9  att ”förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör offentliga förvaltningsuppgifter ska i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet.”

Tycker du att den här tweeten lever upp till kravet på opartiskhet, saklighet och allas likhet inför lagen?

– Jag har bara tittat på hur vi ska se till att vi inte har någon form av annonsering som vi inte ska ha.

Menar du att du inte vill ta ansvar för den tweet som utgick från myndighetens konto i tisdags?

– Jag kan inte säga något mer om vad vi har gjort och varför vi har gjort det.

Senare i intervjun erkänner dock Lindeberg att tweeten skrevs av vid tillfället tjänstlediga Alexandra Hernadi som arbetar som kommunikationsansvarig på myndigheten och som gick in och skickade tweeten under sin ledighet.

När Samhällsnytt ringer Hernadi och ställer frågan om svaret på Twitter svarar hon följande:

– Jag har inte svarat!

Men efter att vi konfronterar henne med uppgifter från hennes kollegor säger hon så här:

– Jag såg tweeten och så bad jag mina kollegor att respondera på den. Och sedan så responderade jag själv för det gick mycket fortare.

Hon anser att hennes svar är ”definitivt” neutralt och opartiskt. Hernadi förklarar sitt engagemang med att svara just till SleepingGiants med att myndigheten ska besvara alla tips och frågor skyndsamt – inklusive dem som inkommer på sociala medier:

– Vi måste besvara alla inkommande tweets oavsett – och det gör vi.

I samma tråd finns dock en annan fråga från en Twitter-användare som reagerat på myndighetens ställningstagande:

I skrivande stund – alltså två dagar efter att tweeten publicerades – har myndigheten inte besvarat frågan. Hernadi kan inte ge någon logisk förklaring till varför så inte har skett. Vidare förklarar Hernadi att hon gått in och skrivit tweeten under sin ledighet med att hon ska ha ”förtroendearbetstid”:

– Det kallas förtroendearbetstid – det vill säga att man jobbar när det behövs.

LÄS ÄVEN: Så här nästlade #jagärhär in sig hos makten

Alexandra Hernadi har arbetat som journalist på SvD i 8 år – något som hon är mån om att nämna flera gånger under intervjun. Hennes journalistiska verksamhet har rönt en viss uppmärksamhet under hennes aktiva år då hon kritiserades bland annat för att vara en ”genuskämpe”:

”Däremot så kan jag inte tiga när hon ställer en av de mest dubiösa frågor som jag någonsin läst i en morgontidning. Ämnet är pissoarer, och hur män och krogar verkar vilja bli av med dem. En forskare utfrågas om divere kissfakta. Då kläcker Hernadi ur sig Allt fler satsar på pissoarer i bås och då blir det köer även på herrarnas. Är inte det mer än rätt ur ett jämställdhetsperspektiv?””

En del kritiker menade att hon stod för journalistik med ”mycket tveksam kvalité” och drog ner Svenska Dagbladets rykte. En namninsamling för att säga upp henne från SvD startades och samlade 54 underskrifter.

Trots kritiken fick Hernadi jobb som kommunikationsansvarig på Kommerskollegium – en myndighet som funnits sedan 1651. På sitt Facebook-konto som hon också använder i tjänsten sprider hon artiklar som tar en tydlig ställning mot Trump, Brexit samt rör en rad kontroversiella politiska ämnen. Men när Samhällsnytt ställer frågan hur förenlig denna aktivism är med hennes tjänstemannaroll svarar hon så här:

– Nej, jag håller inte med om att den är aktivistisk. Men det får stå för dig. Jag kan inte svara på en sådan fråga.

LÄS ÄVEN: Regeringen ville kartlägga ”hat” – #jagärhär blir samarbetspartner

Washington Post har uppmärksammat Sleeping Giants i en artikel som publicerades i september i år. Breibarts chefredaktör Alexander Marlow sa då i en kommentar till tidningen att grupper som Sleeping Giants utgör ett hot inte bara mot hans sida utan mot yttrandefriheten generellt:

– Ingen i mediebranschen har uttalat sig i försvar av Breibart. Ingen reser upp sig och säger: Det här gäller Breibart idag. Men det kan handla om oss imorgon.