Det var förra veckan som statsepidemiologen Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten uppgav i en intervju till Ny Teknik att det inte finns några direktflyg mellan Sverige och Kina – och därför finns inte heller något behov av hälsokontroller på inkommande passagerare. Både Air China och SAS har direktflyg till Kina, så uttalandet var direkt felaktigt. Samhällsnytt har ringt Tegnell för att ställa frågor om hur allmänheten kan lita på honom och hans expertuttalanden.

Idag annonserade SAS att flygbolaget stoppar sina flygningar till Peking och Shanghai effektivt den 9 februari. Samtidigt fortsätter dock ett annat flygbolag – Air China – att utföra direktflyg från Peking till Stockholm med fem avgångar per vecka.

I en intervju till Ny Teknik förra veckan uppgav dock statsepidemiologen Anders Tegnell att något behov av hälsokontroller på flygpassagerare från Kina inte finns – därför att det inte finns några direktflyg från Kina till Sverige:

– Eftersom vi inte har några direktflyg till Kina är det inte aktuellt för Sverige att monitorera flyg. Det skulle kräva att man skannar enorma mängder passagerare. Det är dessutom en trubbig och inte speciellt effektiv metod, ens under de bästa förhållanden. Jag kan förstå att man ändå har valt att göra så vid direktflyg från Kina, men nu har de ställts in och det är inte längre aktuellt, sade han då.

Samhällsnytt har ringt Tegnell, som nu hävdar att citatet var ett missförstånd och gällde endast flyg från den drabbade Hubeiprovinsen. Vidare in i intervjun visar det sig dock att han inte har kännedom om att Air China också flyger till Sverige direkt:

– Det var inga direktflyg från Wuhan, det var det jag sade.

Menar du alltså att ditt citat i Ny Teknik är en felcitering?

– (efter en paus) Ja. Vet inte om det aktuella citatet är fel, men i intervjun som helhet var det Wuhan vi pratade om.

Har du varit i kontakt med Ny Teknik med begäran om rättelse?

– Jag tror att vår medietjänst har gjort det… men jag vet faktiskt inte.

Är inte det viktigt att felaktiga uppgifter rättas till så att allmänheten även fortsatt ska kunna lita på myndigheterna i en sådan viktig fråga?

– Jo absolut, jag håller helt med.

Hur kan du inte veta det då?

– Jag tror att de håller på med det, men det är mycket nu.

Nu efter att flera länder har stoppat flyg till Kina – är inte det läge att även Sverige ska göra det också?

– Jag såg precis en nyhetsflash att SAS stoppar sina flyg till Kina. Det var det enda flyget som fanns. Så det betyder att Sverige inte har några direktflyg till Kina längre.

Men det stämmer ju inte? Air China fortsätter att flyga som vanligt.

– Det är i sådant fall någon code-share. Det går i alla fall inte till Stockholm… Är du säker på det?

Ja. Air China flyger just till Stockholm separat med egna flygplan. Dessutom kan väl inte SAS ställa in andra flygbolags flyg?

– Det stod i alla fall SAS som avsändaren på den nyheten så jag vet inte riktigt varför.

Av det vi pratar om verkar det som att ni inte riktigt har koll på flygförbindelser mellan Kina och Sverige. Hur förväntas allmänheten att lita på er som myndighet? Är inte din kunskapsnivå skrämmande?

– Nej. Vi har en arbetsgrupp som håller på med de frågorna, och jag har inte de detaljerna i huvudet just nu. I praktiken är det meningslöst eftersom de allra flesta turisterna från Kina kommer till Sverige inte med direktflyg.

Tegnell har dock inte berört varför myndigheterna i andra länder stoppar direktflyg till Kina samt vilka flyg turisterna ska ta om direktflyg till andra länder inte längre finns.

Du framträder ändå i media som representant för Folkhälsomyndigheten och en ansvarig tjänsteman. Hur tror du det kommer att uppfattas av allmänheten att du sprider felaktigheter på detta sätt?

– Så länge det inte kommer till mitt kompetensområde, vilket är smittskydd, kan allmänheten förstå att jag inte kan alla direktflyg mellan Kina och Sverige, utan det handlar om vilka åtgärder vi har vidtagit och kommer att vidta för att minska risken i Sverige. Det är det det handlar om i grund och botten.

Men när Samhällsnytt ställer frågor om hur man som medborgare kan minska chanser att smittas kan Tegnell inte svara på det heller:

– Så mycket kunskap har vi inte om det viruset.

Bör man kanske begränsa sina sociala kontakter för att minska risken?

– Nej, det finns ingen kunskap någonsin som visar att den här typen av sjukdomar påverkas om man begränsar sina sociala kontakter.

Så man ska alltså fortsätta att vistas bland folk, prata med alla och leva som vanligt?

– Ja.

Samtidigt uppmanar smittskyddsexperter i Hongkong till ”drakoniska” åtgärder för att stoppa spridningen av viruset. Enligt en forskning av Hongkongs universitet har antalet smittade i själva verket redan nått 44 tusen. Hongkongs universitet annonserar att alla lektioner stoppas fram till mars. Skolorna i staden förväntas annonsera liknande åtgärder.

LÄS ÄVEN: Munskydd är slut på Stockholmsapotek – trots uppmaningar till lugn från myndigheter